Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wątek dla fanów ASMR
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2018-10-19, 20:44   #1
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Wątek dla fanów ASMR

Jeśli tu jesteś, to zapewne wiesz, co to jest ASMR, ale jeśli nie to cytuję Wikipedię:

"ASMR[emoji879](skrót od[emoji879]autonomous sensory meridian response) – zjawisko przyjemnego mrowienia w okolicach głowy, szyi i innych obszarach ludzkiego ciała. Zjawisko to może zostać wywołane poprzez wizualne, słuchowe, dotykowe i zapachowe[emoji879]bodźce zewnętrzne. Charakter i kwalifikacja zjawiska ASMR, zwanego również[emoji879]orgazmem[emoji879]mózgu, jest kontrowersyjna z powodu braku naukowego potwierdzenia zgromadzonych danych oraz często spotykanym, błędnym skojarzeniem tego zjawiska z[emoji879]erotyką[1]."

Wątek skierowany do wszystkich, którzy oglądają treści ASMR, służący do dzielenia się ulubionymi asmrtistami, treściami, triggerami i tak dalej

Skąd u mnie wzięło się zamiłowanie do oglądania tego typu treści? Od dziecka pamiętam, że obserwowanie ludzi, wykonujących powolne, dokładne i staranne czynności wzbudzało we mnie stan "zawiechy", przyjemności i relaksacji. Kiedy ktoś czesał moje włosy - zalewały mnie przyjemne dreszcze. Zanim trafiłam na ASMR uwielbiałam oglądać w internecie filmiki o masażu twarzy, głowy, zabiegach kosmetycznych - i tak pewnego dnia trafiłam na film z tajemniczym skrótem ASMR w tytule (nawet pamiętam co to był za filmik i często do niego wracam). Spodobał mi się i wrzuciłam ten skrót w wyszukiwarkę YouTube - i otworzył się przede mną nowy świat I chociaż opowiadając przyjaciółce o moim odkryciu czułam się jak idiotka (jak można się tak podniecać oglądaniem jak jedna baba drugiej babie czesze włosy? [emoji38]) to kontynuowałam moje guilty pleasure.

Treści ASMR pozwoliły mi na spokojny relaks i ciche zasypianie przez cały okres, kiedy mój TŻ był na półrocznym kursie prawie 300km od domu - a o tym, jak ciężko jest znowu żyć i sypiać samemu wie ten, kto to przeżył Filmy bez mówienia były mi bardzo przydatne w pracy. Zakładałam słuchawki, włączałam relaksujące dźwięki i pozwalało mi to skupić się na pracy w biurze pełnym innych osób. Dodatkowo słuchanie angielskojęzycznych filmów ma niemały wpływ na szlifowanie języka
Nawet teraz, chwilowo nie pracując i mając męża u boku, po prostu uwielbiam te chwile, kiedy kładę się wygodnie do spania, zakładam słuchawki, odpalam YT i odpływam....

Moją bezapelacyjnie ulubioną asmrtystką jest ruda Emma z kanału WhispersRed. Jestem zdecydowaną fanką jej delikatnego, płynnego stylu, nie dla mnie szybkie i szarpane ruchy. Zakładając ten wątek poniekąd liczę na polecenia innych tego typu twórców.

Zapraszam do dyskusji

Edit: dodam jeszcze tylko, że wnioskując z licznych komentarzy pod filmami ASMR wielu osobom pomogło w walce z bezsennością, lękami czy nerwicą

Edytowane przez 7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Czas edycji: 2018-10-19 o 21:43
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując