2018-10-19, 21:58
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wątek dla fanów ASMR
Cytat:
Napisane przez invisible_01
O kurczę, nie miałam pojęcia, że takie coś ma swoją nazwę  Zazdroszczę, że to Cię relaksuje - ja uwielbiam, kiedy ktoś czesze mi włosy, ale oglądanie tego, jak ktoś czesze kogoś zupełnie u mnie tego nie wywołuje
Włączyłam kilka filmików z ASMR w tytule - niestety dla mnie bardzo irytujące i trudne w odbiorze jest to nieustanne szeptanie. Czy tylko ja tak mam, że szeptanie zupełnie mnie nie relaksuje tylko właśnie irytuje?
|
Po przeczytaniu wypowiedzi o tym zjawisku na innym wątku, również włączyłam kilka filmików na youtube z ciekawości, czy jest możliwe wywołanie tego odczucia w taki sposób i niestety chyba też nie działa. Szeptanie i mówienie całkowicie nie jest dla mnie.
U mnie ten przyjemny dreszczyk wywołuje dźwięk wody nalewanej do wanny, uderzanie deszczu np. o szybę w aucie, różne szumy lub... czasami pralka i odkurzacz. Miałam taki czas, że mogłam zasnąć tylko w słuchawkach, z włączoną aplikacją z dźwiękami deszczu.
Jak mam odpowiedni nastrój, to działa tak na mnie muzyka, w większości instrumentalna. Z bodźców fizycznych to klasyczne smyranie po głowie, karku i plecach. Ale oglądanie tego u kogoś absolutnie na mnie nie działa.
Zauważyłam też, że potrafię sama wywołać to uczucie przy odpowiednim ułożeniu ciała, gdy zamknę oczy i zepnę mięśnie na karku, nie wiem zbytnio, jak to wytłumaczyć, ale da się. Tylko nic nie może mnie wtedy rozpraszać i muszę być odstresowana.
|
|
|