Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2018-11-19, 23:07   #4611
Misio1849
Rozeznanie

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
Napisane przez MissCath Pokaż wiadomość
Misio, już pisałam, powtarzam słowa mojego endokrynologa: TSH nie jest aż tak istotne, jeśli ft4 i ft3 są w normie, a u Ciebie te ft3 jest za niskie. To, że wyniki mieszczą się w normach, to nie znaczy, że jest ok.
Badają najpierw te TSH i mówią o tych poziomach odpowiednich do zajścia w ciążę, bo TSH jest tanie, łatwe do badania i czułe, ale tak naprawdę samo TSH bez ft4 i ft3 mówi niewiele. A tymczasem te dwa hormony można zbadać również na NFZ, więc nie rozumiem, czemu lekarze przepisują to dopiero, gdy TSH jest poza normą.
Ja, mając w lipcu poziom TSH 2,6 zaszłam w ciążę, jestem w 7. tygodniu. Teraz TSH skoczyło, ale ft4 i ft3 są w normach, dostałam dawkę na zbicie tego TSH, które jest mało wrażliwe na takie zmiany i mam iść przed świętami do lekarza.
I tak jak pisze Adrianna - przyczyn może być całe mnóstwo, mogą to być inne hormony niż tarczycowe, może jest problem po stronie mężczyzny, nierzadko jest też po prostu blokada psychiczna.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
To ile to ft3 powinno wynosić?

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka
Misio1849 jest offline Zgłoś do moderatora