2018-11-30, 14:50
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy LIPCOWE 2019- świeże II kreseczki
Cytat:
Napisane przez monika1304
Dziewczyny, szczerze mówiac straszne jest to jak to wszystko się odbywa gdzieś indziej, skoro ma się porównanie jak to jest w Polsce...
Mi test pozytywny wyszedł 2 dni przed spodziewaną miesiączką,poźniej czekałam do terminu miesiączki i umówiłam się do lekarza Był to bodajże 5t5d i potwierdził ciążę, następną wizytę miałam 1,5 tygodnia poźniej i biło serduszko... <3
Teraz wizytę mam 18/12 i już nie mogę się doczekać...
Co prawda mieszkam w małym mieście i nie miałam tu za dużo wyboru co do lekarza na NFZ, dlatego zdecydowałam się prowadzić ciążę prywatnie. I po słowach lekarza,że daje mi swój nr tel i gdyby coś się działo mogę dzwonić w dzień i w nocy czuję się jakoś pewniej....
|
A widzisz ja pomimo świadomości tego, jak to wygląda w Polsce wcale nie chciałabym tam być w ciąży ani rodzić Tak naprawdę tu wcale nie jest tak źle.
W Polsce prawda taka, że te wszystkie usg we wczesnej ciązy są przecież wykonywane prywatnie, bo na NFZ jest refundowane tylko jedno w 1. trymestrze?
Z pewnością brakuje tu tego, chociażby ze względu na to, że powinno się przynajmniej potwierdzać to, ze ciąża jest tam, gdzie powinna być, bo cp jak wiadomo - może być nawet śmiertelna dla kobiety. Ale to już skrajny przypadek.
Tu jest sporo klinik prywatnych i też można chodzić na usg wczesne.
To, że ciąża tu niby nie istnieje do 12tc. Też nie do konca. Nie potwierdza się jej badaniem usg (poza kilkoma wyjątkami, jak własnie wczesniejsze poronienie, gdzie mozna miec usg w okolicach 7-8tc), ale zaleznie od miejsca normalnie sie przeciez kobieta zglasza do przychodni i nikt nie mowi - prosze przyjsc za 8 tygodni :P
Jak widać po postaw moich i martynka89 wyzej róznie to bywa.
Ja tam rozumiem po części to podejście tutejsze. I nie przeszkadza mi ono. Ale moge nie byc obiektywna do konca, bo ja pomimo utraty pierwszej ciazy, nie mam problemow zdrowotnych ktore wymagalyby jakiejs ingerencji w 1. trymestrze przez co nie odczuwam braku opieki. Jedyne co zazywam, to kwas foliowy i tyle.
Hania <3 28.06.2019
|
|
|