Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Trądzik neuropatyczny - grupa wsparcia
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2018-12-17, 12:03   #1
borowka_amerykanska
Raczkowanie

Exclamation

Trądzik neuropatyczny - grupa wsparcia

Cierpię na trądzik neuropatyczny od jakichś 3 lat, zabrał mi on szkołę, pracę, radość życia, pozbawił chęci do działania, rozwijania się, zabrał radość nie tylko mi, ale też mojemu mężowi, który robi co tylko może, aby mi pomóc wydostać się z tej czarnej, przerażającej dziury.
Na co dzień nie spotykam osób takich jak ja, jednak wiem, że jest ich mnóstwo i tak jak ja poszukują one pomocy, zrozumienia i wsparcia.

Postanowiłam więc założyć ten wątek (prawdopodobnie jeszcze takiego nie ma), by pomóc sobie i innym przezwyciężać lęk, motywować się i wspierać w tych trudnych chwilach, by w sercach i głowach w końcu nastała wiosna.

A teraz kilka faktów czym jest trądzik neuropatyczny i z czym przyszło Nam się mierzyć.

Istotą trądziku neuropatycznego jest walka z niedoskonałościami, które w rzeczywistości są niemal niewidoczne. Uparte dążenie do idealnej skóry powoduje drapanie, wyduszanie i tym samym niszczenie cery i pogarszanie jej stanu. Trądzik neuropatyczny ma podłoże psychiczne i leczy się go przede wszystkim u terapeuty.

Trądzik neuropatyczny to choroba wymagająca leczenia w gabinecie psychologa lub psychiatry. Polega ona na tym, że chory obsesyjnie oczyszcza twarz z wszelkich niedoskonałości, powodując pojawianie się zmian skórnych i blizn. W rzeczywistości mankamenty, których chce się pozbyć osoba chora, są niewidoczne lub widoczne tylko z bardzo bliskiej odległości. Dlatego charakterystycznym objawem trądziku neuropatycznego jest ciągłe przeglądanie się w lustrze i szukanie kolejnych niedoskonałości, których można byłoby się pozbyć. Samodzielnie i bez przestrzegania zasad higieny chory stara się usunąć zaskórniki czy strupki. Przez to dochodzi do zakażenia bakteriami i powstawania nowych, poważniejszych zmian skórnych. Trądzik neuropatyczny może skutkować powstawaniem blizn na twarzy i wszędzie tam, gdzie niedoskonałości są przez chorego zwalczane, np. na dekolcie. Z czasem osoba cierpiąca na tę chorobę zaczyna wykonywać swoje czynności „pielęgnacyjne” odruchowo i nieświadomie.

Trądzik neuropatyczny to sposób na rozładowanie napięcia i wynik niskiej samooceny.
Przyczyny trądziku neuropatycznego leżą w psychice chorego. Zwykle cierpią na niego osoby z zaburzeniami emocjonalnymi lub psychicznymi, pogrążone w depresji, nieśmiałe, bez poczucia własnej wartości i silnie przeżywające stres. Dotyczy to także tych osób, które obsesyjnie dążą do perfekcji i mają nieprawdziwy, zniekształcony obraz samych siebie. Drapanie i wyciskanie jest sposobem na rozładowanie emocji i osiągnięcie spokoju. Pomaga też w zrealizowaniu postawionego sobie zadania o tym, by być „idealnym”.

Edytowane przez borowka_amerykanska
Czas edycji: 2018-12-17 o 13:10
borowka_amerykanska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując