|
spin doctor
|
Dot.: Adoptowany owczarek z problemami - jak mu pomóc?
Czas i dużo cierpliwości. Niech oswoi się trochę z Wami, potem stopniowo mozna zaczynać z nią pracę. Można iść do behawiorysty po prostu po radę samemu, niekoniecznie od razu z psem. Albo zaprosić behawiorystę do siebie, niech ją poobserwuje w domu. Nie doradzę nic konkretnego, ale u nas po wzięciu schroniskowej suczki pierwsze 2 tygodnie to było wspólne oswajanie się ze sobą, potem zaczęliśmy wspólną pracę małymi kroczkami i teraz to zupełnie inny psiak. Psy to madre zwierzęta, będzie dobrze . Konsekwencja i cierpliwość, nagradzanie dobrych zachowań przyniosą na pewno efekty. No i musicie poświęcić jej trochę czasu, pokazać jak się bawić. Początki na pewno bedą trudne zanim załapie o co chodzi. Ja z moją też miałam chwile załamania, kiedy po raz tysięczny nie wykonała komendy, bo nie wiedziała o co mi chodzi, albo po prostu nie ale nadeszła chwila kiedy pierwszy raz nieśmiało coś tam zrobiła, wtedy cieszyłam się jak głupia, ona razem ze mną i załapała, ze takie zachowanie jest fajne i się opłaca . Teraz uwielbia się uczyć nowych rzeczy, czasami mi się wręcz nie chce, ale patrzę w te cudne oczy i działamy 
Owczarki szetlandzkie to rasa, która musi pracować, działać, zaganiać, wtedy jest najszczęśliwsza. Moja sunia jest w typie border collie i też jest wymagajaca. Ja na początku brałam ją na działkę-(ogrodzony teren, żeby nie zwiała) i uczyłam zaganiać. Córka, ja i mąż rozbiegaliśmy sie w różne strony, a ona instynktownie nas zaganiała -wyglądało to idiotycznie dla kogoś z zewnątrz, ale trudno-nam i psu sprawia to wielka radochę. Na poczatku była wystraszona, potem przygladała się zaciekawiona, potem biegala z nami, a na koncuu instynktownie robiła wielkie koła, zeby nas "zagonić" Robie z nia różne zabawy węchowe, szukanie zabawki itp. Też na poczatku nie umiała się bawić, nie wiedziała o co chodzi, wiec robiłam z siebie wariata i pokazywałam psu co ma robić. Załapała szybko.
Czas edycji: 2018-12-28 o 06:49
|