Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - świadkowanie na weselu
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2019-01-03, 18:16   #3
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Dot.: świadkowanie na weselu

Cytat:
Napisane przez furiataka Pokaż wiadomość
Witajcie forumowicze
Piszę do Was w sprawie propozycji złozonej przez znajomych.

Bliski kolega mojego Tż ( z którym w chwili obecnej nie ma jakiegoś ogromnego kontaktu ) poprosił Go o świadkowanie na weselu. Dziwi nas to, ponieważ jako single mieli ze soba mega kontakt, jednak od jakiegoś czasu ten kolega z wybranką serca otaczaja się innym towarzystwem, drogi trochę się rozeszły, spotykamy się tak max 1 na miesiąc. Ale mniejsza z tym, pewnie przez sentyment do siebie.

Nie uśmiecha sie to ani mojemu TŻ ani mi. Po pierwsze mój TŻ nie jest osobą jakoś mega rozrywkową, nie widzi siebie w roli zabawiania gości. W ogóle on nie wie jak ma się zachowywać w roli swiadka i ile obowiazków to niesie w dzisiejszych czasach. Najzwyczajniej w świecie nie ma czasu na to, aby uczestniczyć na goraco w przygotowaniu do ślubu. Lubimy jako para wesela, fajnie się bawimy, ale lubmy być z boku raczej.
Inna sprawa, to to, że TŻ bedzie ze mną, a świadkowa to singielka, która będzie sama, bo jak to przyszła Panna Młoda powiedziała " nikt nie będzie jej zawracał d...y , tylko zajmie się świadkowaniem ". Problem w tym, że mój TŻ bedzie ze mną ( czyli cytując bedzie mial " zawracacza d...py ) i nie ma zamiaru iść na wesele w roli świadka i działać na dyktando pary młodej, a mnie odstawić na bok. Nie wiemy w ogóle czego Oni wymagają od świadka. W naszych oczach wyglada to tak, że w Kościele stoi ze świadkową za parą młodą, podpisuje akta, ewentualnie jedzie na salę z parą, odbiera koperty, a na weselu to jakaś pomoc ( typu zaniesienie do auta prezentów ) , ale niezaangażowanie przez całe wesele.
Ja, jako kobieta nie chcę takiej sytuacji, ze mój TŻ, jako świadek ma być w jakikolwiek sposób zobowiązany wobec świadkowej, bo skoro ona bedzie sama, to mój tż , jako świadek miałby ją zabawiać, niech sobie radzi jakoś. Nie życzę, własciwie po rozmowie wspólnej obydwoje nie życzymy sobie słodzenia wódki przez świadków, zadnego gorzko, gorzko i innych buractw. A na marginesie wiem i mój tż to wie, że świadkowa zawsze miała na niego " chrapkę ''

Ogólnie TŻ chce jak najszybciej porozmawiać po kumpelsku z Panem Młodym, jak On to widzi itd. czego wymagaja itd.

Teraz pytanie, czy wypada mojemu TŻ w to ingerować i wypada pytać o obowiazki na 7 miesięcy przed ślubem ? i czy wypada tak wprost powiedzieć, czego jako mój partner sobie nie życzy ?

Zaznaczam, że niczego nie wymuszam. Sam stwierdził, że na niektóre rzeczy nigdy w zyciu nie wyrazi zgody. Nie chce też, abym czuła się tam jak " piate koło u wozu " . I jeszcze pytanie, czy wypada mu, po pierwotnej zgodzie w razie czego odmówić ? ( wstępnie się zgodził, bez przemyslenia na urodzinach w luźnej rozmowie.
Jak ja byłam świadkiem, to tylko podpisywalam papiery. Świadek miał to samo-nie polewal wódki, ani nie miał żadnych obowiązków. Bawił się ze swoja dziewczyna cala noc.

Niech twój tz zapyta parę młoda, jak oni widza to swiadkowanie i jakie maja oczekiwania wobec tego.

A twój tz w ogóle chce być świadkiem? Nie ma żadnego obowiazku, a tym bardziej nic w stylu "nie wypada odmówić". Tu się rozchodzi o brak komunikacji miedzy twoim chłopakiem a Państwem Młodym. Niech on się zapyta co i jak, jeżeli coś mi nie pasuje, niech od razu mówi Mlodym, przed slubem, ze przychodzi ze swoja dziewczyna i z nią się będzie bawić.

A zabawy w stylu "gorzko-gorzko" świadek ze swiadkowa? Nie wiem skąd bierzesz takie info.. Nic takiego nie ma miejsca. To chyba jakieś twoje urojenia co do tego, co MOŻE się zdarzyć. Wydaje mi się, ze masz lekka paranoję i za bardzo przeżywasz co może się zdarzyć na tym weselu.

Ogólnie wszyscy jesteście dorośli i nikt was do niczego nie może zmusic.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując