2019-03-15, 13:37
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kwasy Potrzebuję pomocy
Cytat:
Napisane przez Konrad124
Witam wszystkich jestem tutaj nowy i potrzebuję pomocy a mianowicie w internecie jest tyle informacji o kwasach , że człowiek nie wie co do czego jest .. Proszę pomóżcie podajcie jakieś gotowe kosmetyki ... Posiadam cerę bardzo dziwną a mianowicie robią mi się pod skórą dziwne krostki , coś jakby zaskórniki ale są dużo większe możliwe , że to kaszaki bądź jakieś zaskórniki z stanem zapalnym . One nie zniakają wyczytałem , że kwasy LHA i BHA wnikają głęboko i usuwają owe zaskórniki i stan zapalny .. Mam również trądzik oraz przebarwienia potrądzikowe , i na prawdę nie wiem jaki kosmetyk wybrać  Proszę dajcie jakieś wskazówki albo linki do sklepów gdzie można bez recepty owe kwasy kupić . Z góry dziękuję za pomoc Pozdawiam wszsytkich 
|
Jeśli to kaszaki, to je się usuwa mechanicznie, a nie kwasami.
Wybrałeś sobie trochę kiepską porę na kwasy, bo już prawie wiosna i kwasy raczej się wiosną odstawia, a jeśli już jest konieczność ich używania, to trzeba unikać słońca i używać wysokich filtrów (SPF50). Ewentualnie stosować tylko lekkie produkty typu tonik z kwasem migdałowym, ale skoro już masz przebarwienia, to nie wiem, czy jest sens ryzykować.
Kwasy LHA i BHA to są akurat kwasy, z którymi znajdziesz mało gotowych produktów, a te co są, mają albo malutkie stężenia (LHA) albo kwas BHA jako dodatek do innych kwasów z reguły w stężeniu 2-3%. Jak ktoś chce akurat te kwasy solo to albo idzie do kosmetyczki na profesjonalny peeling albo kupuje sobie te kwasy z półproduktów i sam kręci sobie peeling, z tym że akurat kwas BHA jest dość trudny w obejściu, ciężko się rozpuszcza, wytrąca z roztworu. Profesjonalne produkty z większym stężeniem mogą powodować sporo skutków ubocznych (u mnie tak było).
No i to nie są kwasy na wiosnę/lato.
Ewentualnie może na Twoim miejscu spróbowałabym kwasu glikolowego np Glyco-A. Jest to już jakieś konkretne stężenie, ale jeszcze nie powinno zrobić krzywdy, tylko też raczej nie do używania, jak pojawi się słońce.
Poza tym pamiętaj, że to zawsze metoda prób i błędów. Jak wybierzesz coś słabego, to może się zdarzyć, że tylko rozjuszysz tym te siedzące w skórze zmiany, ale produkt nie będzie miał wystarczającej mocy, żeby je usunąć. Ale także przy teoretycznie słabych procentowo produktach mogą wystąpić skutki uboczne typu podrażnienie.
|
|
|