Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czy niektórym facetom ciężko zauważyć mizoginię/seksizm ?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2019-03-18, 11:53   #1
Violentacrez
Raczkowanie

Czy niektórym facetom ciężko zauważyć mizoginię/seksizm ?

Na wstępie chciałbym przeprosić że walę tu na forum tylko ultrapoważne tematy. No cóż, nie liczcie na jakikolwiek mój post w temacie o szminkach.

Niecały rok temu 17-letni licealista z Teksasu - Dimitrios Pagourtzis urządził masakrę w szkole. Poległo 10 osób. Sam gnojek chciał na koniec popełnić samobójstwo ale spietrał i siedzi teraz w ciupie (za młody jest na stryczek, więc upiekło mu się). Ktoś powie, wydarzenie jakich w USA pełno. Otóż nie, bo owa strzelanina z Amerykańskiej szkoły to bardzo ciekawy temat do debat o mizoginii i seksizmie. Przede wszystkim jednak należy przeanalizować tu nie tyle samego mordercę ile analizy dlaczego do tego doszło, co spowodował że młody chłopak doprowadził swój umysł żeby zamordować swoich ... no nie kolegów, ale uczniów z którymi chodził do szkoły.

Motyw który kierował zabójcą wyjawiła matka jednej z jego ofiar. Dimitrios Pagourtzis na kilka miesięcy poprzedzających zbrodniczy szał próbował bezskutecznie poderwać Shanę Fisher, w której był obsesyjnie zakochany (chociaż może raczej działał tu instynkt samca alfa, na zasadzie "jak ona śmie mi odmawiać. nikt nie odmawia wielkiemu Dimitriosowi"). Shana jednak absolutnie Dimitriosem niezainteresowana. Na tydzień przed śmiercią upokorzyła chłopaka przed całą klasą mówiąc mu że ma mu dać spokój. Ją morderca zastrzelił jako pierwszą, potem odstrzelił 9 innych osób które "nie lubił" (oszczędził te które lubił).

Przeczytałem bloga pewnego skrajnie prawicowego konserwatysty oraz obejrzałem wideo innego skrajnie prawicowego konserwatysty obaj wielcy zwolennicy powszechnego dostępu do broni palnej, którzy komentowali masakrę (nie wiem czy wypada mi tu podawać ich namiary, jeśli w postach mnie poprosicie dam linka do konkrentnych stron, ale to na waszą odpowiedzialność). Ani jeden ani drugi NAWET SŁOWEM się nie zająkneli o tym że Dimitrios Pagourtzis miesiącami nachodził i stalkował Shanę Fisher. Obydwaj bronili dostępu do broni mówiąc że to nie broń palna skłoniła Dimitriosa do morderczego czynu. No nie broń. Skłoniła go do tego odrzucenie przez dziewczynę. Ale oni o tym nie mówili. Mówili o tym że chłopak był zafascynowany komunizmem, faszyzmem, że przypiął sobie do kurtki napis "urodzony by zabijać", jeden nawet posunął się do stwierdzenia że to skrajny lewacki terrorysta. O odrzucenie przez Shanę ani słowa.

Przeglądałem również bloga feministki Niny Wum, która zajmuje się relacjami damsko-męskimi (chyba). Ona też poruszała temat tejże masakry i ona z kolei nawet słowem się nie zająkneła o jakimkolwiek faszyzmie, komunizmie itd. Ona mówiła o masakrze w kontekście problemu friendzone (czym jest friendzone to chyba wszyscy wiedzą, a jeśli ktoś nie wie, to niech sobie wygoogluje, mi się nie chce tego opisywać).

Spotkał(a) się ktoś z Was podobnym ignorowaniem seksizmu/mizoginii ? Jakieś przemyślenia ?
Violentacrez jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując