Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-06-04, 17:01   #2488
Limonka2738
Zakorzenienie

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Dobranko,
nikt tu nie promuje ani nie postuluje przymusowej sterylizacji.

Rozważamy z czysto teoretycznego punktu widzenia, trochę przy tym filozofując. Co innego uważać, że osoba niepełnosprawna intelektualnie i niezdolna do samodzielnego funkcjonowania nie powinna się rozmnażać a co innego postulować przymusową sterylizację takiej osoby. Nikt tutaj takiego hasła nie rzucił i niepotrzebnie się oburzasz.
Nawet ja.

Mam na myśli raczej przedstawienie opcji takim osobom albo ich opiekunom prawnym, jeśli sami nie są świadomi na tyle, żeby podjąć decyzję.

I zaczelabym od darmowej antykoncepcji jednak. Tylko taka osoba tego może nie ogarnąć.

Przecież nie będę ludzi ZMUSZAĆ do tego.

Moja kuzynka urodziła 9 dzieci. Dwa ostatnie martwe. Zaproponowano jej podwiazanie jajowodów (wiecie, dawno temu), skoro antykoncepcja hormonalna na nie działa (tak twierdziła) i się zgodziła.

Raczej o czymś takim myślę, żeby człowiek miał wybór, jeśli sobie ewidentnie nie radzi.

A z dziewczyną - bardzo słabo, że nie zapytali jej o zgodę. A jeśli już, to powinien być proces w sądzie, opinia psychologów i psychiatrów, że kobieta nie może stanowić o sobie itd.

Nie popieram takiej samowolki i nie podoba mi się, że do niej doszło.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

Nawet jeśli słusznie, to nie tak się takie sprawy załatwia.

Nie może być tak, że mi lekarz pod narkoza zrobi coś, co uzna za stosowne.

W stylu pójdę na operację jelita, to wytnie wyrostek, żebym nie dostała zapalenia. Albo zaplodnił.

Horror.

Jak się musiała poczuć tamta kobieta, kiedy ktoś, kto obiecał jej pomóc pogwałcił jej prawa do decydowania o swoim ciele. Zwłaszcza, że ma problemy psychiczne, tacy ludzie często mniej rozumieją i reagują bardziej emocjonalnie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując