Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Anoreksja bulimiczna i Miłosierdzie Boże
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2019-06-08, 20:12   #91
Dobranka
Wtajemniczenie

Dot.: Podzielenie się radością(uzdrowienia)

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;86887803]Z jakich plotek
Z ksiazki o nim przez niego dyktowanej podobno .niby ludzie ktorzy wyznaja jakas wiare na czyms ja opieraja. Biblia ponoc daje te wiedze[/QUOTE]

A masz pewność, że czegoś nie pokręcili? Przecież to nie było takie szast prast zapisanie i gotowa Biblia. Biblia nie była podyktowana... (rozumiejąc podyktowanie jako bezpośrednie zapisanie tego, co zostało objawione)

Powstała podobno w ten sposób: w pierwszym etapie było objawienie Boga. Bóg objawił się określonym ludziom i oni to mieli zapamiętać i przekazać dalej. W drugim etapie Izraelczycy przekazywali sobie z pokolenia na pokolenie opowieści o Bogu i próbowali odnosić do swojego życia. Przekazywali i przekazywali. I to było USTNE przekazywanie. Dopiero w trzecim etapie ludzie spisali to wszystko w księgach. Stary Testament był przekazywany ustnie od XVII w. p. n. e. a zapisywany między XIII a I w. p. n. e.

Biblia jest więc nie tylko dziełem Boga, ale i człowieka, jest przefiltrowana przez ludzki język, sposób postrzegania świata, skłonność m.in. do idealizowania, pamięć.

Edytowane przez Dobranka
Czas edycji: 2019-06-08 o 20:14
Dobranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując