Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Związek z kuzynostwem
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2019-07-02, 14:30   #2
Senija
Zadomowienie

Dot.: Związek z kuzynostwem

Zakładam że pytasz bo myslisz poważnie o związku z tą dziewczyną? W Polsce mogą wziąć ślub (i kościelny i cywilny) nawet kuzyni których rodzice sa rodzeństwem, jeśli chodzi o ślub kościelny będziesz potrzebował pozwolenia biskupa. Poważnie się zastanów natomiast czy będziecie myśleć o dzieciach bo tutaj to tak naprawdę ruletka. Znam małżeństwo kuzynów którzy świadomie nie zdecydowali się na dzieci z obawy o możliwe wady genetyczne, bardzo się kochali i uznali że to jedyne rozwiązanie. Znam też historię gdzie osoby spokrewnione tak jak w Twoim przypadku mają dwoje dzieci, jedno ma jakieś problemy neurologiczne (nie wiem dokładnie o co chodzi) i nie jest w pełni sprawne, z drugim wszystko było ok do pewno momentu ale teraz jest psychicznie chore.
Sama nigdy bym się na to nie zdecydowała, wiem że to czy urodzi się chore dziecko to tak naprawdę ruletka ale jednak takie bliskie pokrewieństwo zwiększa szanse. Nie mam jednak na ten temat żadnej specjalistycznej wiedzy więc może rozejrzyj się za jakimiś badaniami genetycznymi, poczytaj czy da się to jakoś sprawdzić, przewidzieć..?
Prawnie no i "kościelnie" nie ma żadnych przeciwskazań, dla mnie byłoby to nie do przyjęcia bo wszystkich moich kuzynów, nawet tych dalszych, znam od dziecka, z wieloma bawiłam się na podwórku i chodziłam do tych samych szkół i związek z którymkolwiek z nich byłby jak związek z rodzonym bratem, w ogóle nie przyszłoby mi to na myśl.
Domyślam się że u Ciebie jest zupełnie inaczej więc będziesz musiał sam to przeanalizować.
Senija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując