Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Licealisci 2019 - kumulacja roczników.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2019-07-05, 08:52   #10
cava
Zakorzenienie

Dot.: Licealisci 2019 - kumulacja roczników.

Cytat:
Napisane przez Frezja_1 Pokaż wiadomość
Jeśli nie dostał się nigdzie uczeń paskowy, z dobrymi ocenami, to znaczy że nie zrozumiał systemu rekrutacji i źle wybrał szkoły i klasy, widocznie wpisał same topowe, powyżej swojej liczby punktów.

No bardzo wątpię.
jakoś w poprzednich latach nie było takich problemów, a naprawdę wątpię, ze ten rocznik jest jakiś głupszy od poprzednich.
dzieci aplikowały do szkół w zasięgu swoich zdolności i uzyskanych punktów.

Poza tym np. laureaci olimpiad przyjmowani sa poza punktacja i mają wszędzie pierwszeństwo, wiec bywają sytuacje, ze klasa składa sie z samych laureatów, a ci którzy mają nawet max punktów bez laureata nie zostaną przyjęci. Dlatego trzeba zaznaczać w systemie oprócz szkól i klas swoich marzeń również te przeciętne, a na końcu szkoły poniżej swoich aspiracji, zeby nie zostac na lodzie. Kto tego nie zrozumiał, ten niestety nigdzie się nie dostał. Podobnie było w Olsztynie. Dziwne Cava, że ty o to piszesz, sama w zeszłym roku to przechodziłaś, nie wiesz jak to działa?

No właśnie dlatego mnie to bulwersuje bo wiem jak to działa.
2 razy to przechodziłam z córkami.

To mam też realne pojecie jak wyglądają szkoły i ich _POJEMNOŚĆ_
Ze nie są z gumy na co pani zalewska ksywka" wszytko będzie dobrze, wszystko będzie dobrze" liczyła.
A może wcale nie liczyła, po prostu miała brzydko mówiąc wylane, a teraz ma pensyjkę brukselską to tym bardziej, co ją to obchodzi.

Mam też realne pojęcie, ze rodzice i dzieci _PLANUJŻ_ ścieżkę nauczania i pracują wiele lat na osiągnęcie okreslonych wyników, które gwarantowały wejście do danych szkół.
To zostało zniszczone.

---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ----------

Może być też taka sytuacja, ze uczeń ma już zapewnione miejsce w szkole prywatnej, a bierze udział również w rekrutacji do szkoły państwowej i wybiera już tylko same topowe klasy, bo na innych mu nie zależy.

I potem leci z pretensją że się nie dostał?

Moja córka startowała do Liceum poza systemem.
Musiała zdać egzamin, żeby się tam dostać.

Mimo to, normalnie tez startowała w rekrutacjach, no bo skąd mieliśmy wiedzieć czy się dostanie czy nie.
Wiec typowaliśmy szkoły normalnie i się dostała.

Myślę, ze mało ludzi jest tak dziwnych/nieogarniętych, żeby typować bez sensu byle tylko zawalić system, bo serio nigdy nic nie wiadomo i warto mieć wyjście awaryjne.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując