Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Licealisci 2019 - kumulacja roczników.
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-07-09, 22:40   #102
Limonka2738
Zakorzenienie

Dot.: Licealisci 2019 - kumulacja roczników.

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Egzaminy wewnętrzne w szkołach czy na studia to, sorry, zawsze była patologia. Np. za czasów egzaminów wewnętrznych na studia często, jak chodziło się na korki do odpowiedniego wykładowcy, to się jakoś magicznie przerabiało to, co tam będzie. A dzieci z biedniejszych rodzin mogły się pocałować. Egzaminy przeprowadzane przez Centralną Komisję Egzaminacyjną są uczciwe i takie same dla wszystkich, nikt nie ma forów. To najsprawiedliwszy i najbardziej obiektywny model oceny kandydatów, do tego zrobiony na podstawie wymagań programowych a nie widzimisię poszczególnych nauczycieli. Gdyby te egzaminy były takie banalne, to wszyscy dostawali 100%, a średnie wyniki wyglądają jednak zgoła odmiennie. To, że gdzieś tam jest jakaś Limonka2738, która postanowiła uważać innych za idiotów tylko dlatego, że jej dobrze szło w szkole, to system niespecjalnie obchodzi.
Masz też trochę racji.

Ale żaden system nie jest idealny.

Ja pokonałam dzieciaki, które chodziły na płatne kursy przygotowujące na ten egzamin - więc jak widać, da się. Wiem, bo znajomy chodził, rodzice zapłacili gruby hajs i się nie dostał, a ja tak.

I nie tylko ja. Były też osoby biedniejsze ode mnie.

Tylko że jak się chce uczyć się w topowej szkole w kraju, to trzeba naprawdę chcieć.

A dzieciaki z bogatych rodzin i tak mają łatwiej, i tak mają łatwiej. I zawsze łatwiej będą miały, nieważne jak na głowie staniemy jako społeczeństwo. Takie są realia tego świata.

Znajomy płacił 1000zł miesiecznie za korki z biologii do matury z jakimś super profesorem zwyczajnym i dostał 100%. Do tego chemia, fizyka i matematyka. 3 Koła chyba, jeśli dobrze pamiętam, za wszystko, ale mi ta biologia głównie zapadła w pamięć.

I co? Zakażemy tego prawnie?

U mnie w szkole był wyciek egzaminu. Niby CKE, ale polonistka z klasy obok dziwnym trafem radziła swoim uczniom przeczytać ponownie lekturę, która była na polskim i jeszcze im puściła o tym film w ramach przypomnienia.

Ok, mógł to być przypadek, ale nie sądzę. Więc jak widać ten system też nie jest taki cudowny i bezstronny. A kto jej udowodni, że to nie był przypadek?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując