Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Problemy z antykoncepcją hormonalną, nie wiem już, co robić
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2019-07-13, 09:12   #5
theali
Zakorzenienie

Dot.: Problemy z antykoncepcją hormonalną, nie wiem już, co robić

Cytat:
Napisane przez pixie7854 Pokaż wiadomość
Dziekuję za odpowiedzi. Ej, ale to nie tak, że jestem do czegoś zmuszana. Fakt, przestałam mu mówić, bo to już się robiło nudne (i mogłam w jakiś sposób udawać, że jest ok), ale wczoraj zobaczył, że wychodzę zapłakana z łazienki i mnie przycisnął. Mówił, żebym to odstawiła i że będzie używać prezerwatyw bez marudzenia. Ale to nie ma dla mnie sensu - przecież się cieszył, że zaczynam brać hormony i nie będziemy musieli zawracać sobie głowy gumkami. No i w mojej wizji dorośli ludzie w stałym związku nie powinni używać prezerwatyw jak jakieś dzieci. Nie podoba mi się to. Nie chcę się poddawać, ale jestem już tak zmęczona tą walką...

[...]

Słyszałam o wielu skutkach ubocznych tabletek, ale nie wiedziałam, że się od tego wykrwawia! Wszyscy tylko straszą, że się tyje, że libido, że zakrzepy... To mnie nie ruszało. Wiem, że na ulotkach piszą o plamieniach do trzech miesięcy, ale to nie są plamienia i nie przechodzą. Nic się nie zgadza. Czuję się oszukana i wściekła. Nawet z torbielą na jajniku nie było tak źle.
Cieszył się, ale wtedy nie było w pakiecie pogorszenia Twojego stanu zdrowia. Tabletki nie każdej kobiecie służą, koniec. I serio, używanie prezerwatyw jest dla dzieci?
Skutki uboczne mogą być łagodniejsze lub bardziej poważne. I na najzwyklejsze środki przeciwbólowe bez recepty może trafić się ostra reakcja, bo - niespodzianka - nie wszystkie organizmy są takie same.
Z tymi trzema cyklami to nie do końca prawda. Z ulotki do tabletek Qlaira:
Cytat:
Podczas stosowania każdego ze złożonych doustnych antykoncepcyjnych produktów leczniczych mogą wystąpić nieregularne krwawienia (plamienia lub krwawienia śródcykliczne), zwłaszcza w pierwszych miesiącach stosowania. Dlatego ocena nieregularnych krwawień może być miarodajna dopiero po upływie okresu adaptacyjnego, który trwa około 3 cykli.

Krwawienia śródcykliczne, w każdym cyklu, występowały u 10 - 18 % kobiet zażywających produktleczniczy Qlaira. Wartości określono na podstawie dzienniczków, prowadzonych przez pacjentki, które brały udział w porównawczym badaniu klinicznym.
I z tabeli skutków ubocznych:
Cytat:
Zaburzenia układu rozrodczego i piersi - często (≥1/100 do 1/10):
brak miesiączki, bolesność piersi, bolesne miesiączki, krwawienia, śródcykliczne (krwotok maciczny)
A w kontekście "bycia zmęczoną tą walką" - to nie ma być walka, tylko coś, co wam ułatwi życie. W tym przypadku skutek jest odwrotny
theali jest offline Zgłoś do moderatora