2019-07-15, 05:59
|
|
|
Pani Mizantrop
|
Dot.: Godny zarobek w wieku 30 lat? Dyskusja
Cytat:
Napisane przez amillia
A ja znam starsze panie, które dostają 600 zł emerytury i nawet nie marudzą za bardzo.
Serio już wolę wydumane wymagania niż polskie "da się? da się!". Wszystko się da, nawet żyć za mniej niż 1000 euro na całą rodzinę, ale owszem, nie ma w tym godności. I przecież to nie wina pracownika, jezu.
|
Moze przeczytaj na poczatek moje wczesniejsze posty. Ja nie twierdze, ze "po co komu 2 tysiace, skoro mozna zyc za tysiac, da sie? da sie", pisalam wczesniej, ze dla mnie te 2 czy 3 tysiace to sa nadal dosc skromne zarobki, za ktore owszem, sie przezyje, ale bez szalenstw i za duzo sie tez nie odlozy. Nie zgadzam sie jednak z tym, ze 5k na osobe w miescie to nie jest wystarczajaca suma, zeby zyc godnie.
Z tym, ze jest roznica pomiedzy zyciem "godnie" a "na wypasie". Dla mnie "zyc godnie" to miec pieniadze na oplacenie mieszkania i biezacych rachunkow, kupowanie jedzenia takiego, jakie sie lubi, bez szczypania sie o kazda zlotowke i latania po roznych marketach, zeby zaoszczedzic 2 zlote na mleku, miec mozliwosc wyjscia do restauracji czesciej niz raz na ruski rok, kiedy dopada brak checi na robienie jedzenia w domu, miec mozliwosc kupienia sobie sukienki, czy butow bo po prostu nam sie spodobaly, a nie nagle ich potrzebujemy na jakies wyjscie, odlozenia co miesiac jakiejs sumy np. na przyszle wakacje i miec mozliwosc kupna nowej pralki czy innego sprzetu, jak stary sie nagle zepsuje bez koniecznosci brania na ten cel kredytu. I moim zdaniem tutaj 5 tysiecy dla jednej osoby powinno spokojnie wystarczyc wlasnie na takie potrzeby.
I niestety z tego co wiem, to polskie realia sa takie, ze naprawde miazdzaca wiekszosc osob jednak tych 5k netto nie zarabia, zwlaszcza w malych miejscowosciach. Uwazam, ze nie sa godnie wynagradzani za swoja prace.
|
|