Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kałowy problem.
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-08-16, 19:21   #8
Driadeis
Raczkowanie

Dot.: Kałowy problem.

1. To mogą być problemy zdrowotne - zrób może badania krwi? Mój pies przez jakiś czas miał problemy z jedzeniem kup i ziemi; okazało się, że miał problemy z trzustką. Mogą to też być niedobory witamin; sama dobra karma tak szybko nie przywróci psa do formy.
2. Błędne koło - często jeśli pies jest bity po zrobieniu kupy w domu, to uczy się, że musi ją usunąć przed powrotem opiekuna. A potem zjada też wszystkie po drodze.
3. Zwracanie na siebie uwagi - jeśli reagujesz gwałtownie na branie czegokolwiek do pyska przez psa, to on się uczy, że w ten sposób zwróci na siebie uwagę.
4. Przyzwyczajenie z gorszych czasów - głodzenie przez poprzedniego opiekuna może powodować to, że pies przyzwyczai się, żeby jeść, co napotka, bo nigdy nie wiadomo, kiedy znów dostanie jeść.

Pies to znajda, więc to może być problem behawioralny i/lub zdrowotny. Mój psiak też jest po przejściach i zajęło mi dosyć długo nauczenie go, co i jak. Cierpliwość i w razie problemów weterynarz lub behawiorysta - to najlepsze wyjście. I poczucie bezpieczeństwa - pies ma widoczne problemy z zaufaniem i bezpieczeństwem, bicie go i krzyki tylko pogorszą sytuację, to nigdy nie jest dobre wyjście. Żucie i gryzienie (w tym różnych śmieci po drodze) odstresowuje psa. Kup jej zabawki do gryzienia, może też konga czy kulę-smakulę. Niech poczuje się bezpiecznie z opiekunem, wtedy łatwiej będzie z nią pracować. Jeśli będzie miała skojarzenia z nowym opiekunem takie same jak ze starym, to nie będzie zmieniać swoich nawyków, bo przedtem działały.