język niemiecki - trudność z rozumieniem ze słuchu
Cześć,
proszę o pomoc. Od kilku miesięcy uczę się języka niemieckiego z podręcznika biznesowego, a od kilku tygodni dosyć intensywnie (codzienna nauka po 1-2 h).
Mam indywidualne lekcje z korepetytorem, ale oprócz tego we własnym zakresie uczę się słownictwa z fiszek (kończę teraz pudełko na poziomie A2).
Na lekcjach dużo słuchamy i niestety mam problem ze zrozumieniem słuchanego tekstu pomimo że znam co najmniej 90% słownictwa, które tam występuje.
Jeśli ten sam tekst mam na kartce to rozumiem prawie wszystko, niestety czytany przez osobę niemieckojęzyczną z płyty jest dla mnie niezrozumiały w dużym stopniu.
Jak wiecie w niemieckim czasownik często ląduje na samym końcu zdania (czas przeszły, szyk zdania po dass itp.) i dopiero ten czasownik na samym końcu nadaje sens całemu zdaniu i ja się tak strasznie skupiam na wyłapaniu tego czasownika, że zaciera się dla mnie sens ,,reszty zdania'' i mam problem z ułożeniem sobie tego w głowie. Czasem nawet zdań w szyku prostym nie rozumiem, jak są np. mówione szybko albo występują tam duże liczby, które też się czyta niejako ,,od tyłu'' i ja próbuje się skupić na tym, jaka to liczba, a lektor już w tym czasie przechodzi do innego wątku, a ja się na tym nie skupiam, co on mówi, bo układam sobie w głowie o jaką liczbę chodziło.
Czy znacie metody na to, jak poprawić rozumienie ze słuchu? Język niemiecki potrzebny jest mi do pracy zawodowej, dlatego się go uczę i niestety kluczową sprawą będzie umiejętność prowadzenia rozmów z klientami niemieckimi, dlatego proszę Was o radę, co mogę zrobić, żeby poprawić rozumienie.
Pozdrawiam
|