Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Rodzina - żal post
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2019-08-23, 09:41   #104
Limonka2738
Zakorzenienie

Dot.: Rodzina - żal post

Cytat:
Napisane przez OldWorldBlues Pokaż wiadomość
W ogóle latacie samolotami? Bo jeśli tak, to już jeden lot z Polski do Egiptu zżera więcej paliwa, niż ja będę w stanie zużyć jazdą samochodem przez wiele lat; a spaliny wyrzucane za pośrednictwem tego rodzaju transportu dodatkowo dostają się do wyższych warstw atmosfery, które są rzadsze, przez co szkodliwe substancje znacznie dłużej się w nich utrzymują i są jeszcze niebezpieczniejsze dla środowiska. No jakoś nigdy nie słyszę o bojkotowaniu linii lotniczych – zawsze najbardziej winni są ci źli kierowcy i ich nikczemne maszyny. Czepianie się pojedynczych kierowców, że nie dbają o środowisko to jakiś nieśmieszny żart, tym bardziej teraz, kiedy coraz więcej osób decyduje się na hybrydy, a za jakiś czas – zacznie również na samochody elektryczne. No i prowadzenie samochodu jest cholernie przyjemne.
Ostatnio na innym wątku byłam obrażana i zwyzywana od najgorszych, bo kupiłam sobie SUV-a (hybrydę).

Jeżdżę samochodem 3/4 razy w miesiącu (ale przyznaję, jak już pojadę, to lubię sobie przedłużyć jazdę, bo lubię prowadzić, rzadko pojadę z punktu A do punktu B), jestem wegetarianką i ograniczam zużycie odpadów.

Ona tego nie wiedziała. No bo nie musiała.

Ale mam SUV-a (którego jeszcze technicznie nie mam do odbioru nawet, będzie we wrześniu/październiku), to jestem najgorsza.

Przecież największe emisję CO2 powoduje jedzenie mięsa. To są koszmarne ilości.

Nie chcę wyskakiwać z "nie jem mięsa, to już nic nie muszę dla środowiska", bo to nie o to chodzi. Ale ocenianie kogoś przez pryzmat samochodu, jakim jeździ jest tak słabe, jak ocenianie kogoś jako biedaka i gorszego, bo samochodem nie jeździ.

Każdy powinien dla ekologii robić tyle, ile jest w stanie biorąc pod uwagę swój budżet i swoje potrzeby.

---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------

Cytat:
Napisane przez januszpolak Pokaż wiadomość
To, czy ktoś leci samolotem czy nie, jest niezależne od tego, czy ma auto czy nie. Mając auto nadal latałabym na wakacje, a przynajmniej pomniejszam skażenie środowiska o to auto. Poza tym, ja się nie dostanę na Dominikanę dajmy na to, rowerem czy jakimkolwiek sensownym środkiem transportu, w przeciągu trwania urlopu i taka jest różnica. Ty możesz spokojnie dojechać do swojej pracy rowerem, jeśli znajduje się w odległości nie dalszej niż 10-12 km od twojego domu.
Ale ja muszę przewieźć raz w tygodniu ciężkie rzeczy w ramach pracy o sporych gabarytach często.

Ty na Dominikana jechać nie musisz.

I nie mów, że mogę zmienić pracę, bo to branża z tych potrzebnych ludziom i niezastąpionych, ktoś to musi robić, plus wiele osób straciłby zatrudnienie, gdybyśmy nagle zamknęli firmę.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ----------

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
I powiem tak:
każda grupa ma swoje za uszami
ale też w żadnej grupie nie ma samych dzwonów jak się to tu sugeruje.
Oczywiście.

Ale spójrz na to, jak niedouczona i jaka roszczeniowa jest januszpolak.

O takie coś mi chodzi, bo rzadko widuję taka postawę u kierowców jednak.

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Od tego się ma na wsi konia z furmanką.

Nie chodzisz, zaprzęgasz i jedziesz.
No właśnie zburzylismy stodołę i nie było już koni, a do kościoła trzeba się jakoś dostać.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując