2019-09-23, 11:30
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Nie mogę się zdecydować czy chce dziecko
Cytat:
Napisane przez Linka25
Na dwoje babka wrozyla. Zalezy co dla kogo jest bardziej problematyczne. Mam 6 miesięczne niemowlę, przed chwilą skończyłam 37 lat i zajmując się nim nie jestem w gorszej kondycji niż wtedy gdy jako 30 latka zajmowalam się córka. Córka ma 7 lat i jest dla mnie mniej "problematyczna" bo choroby już nie tak straszne i jest ich malutko (już się wychorowala), samodzielna, do szkoły sama się szykuje, wszystko wokół siebie zrobi, zostanie w domu z każdym, albo i sama na chwilę. Inne życie niż z knypkiem którego trzeba nosić karmić przewijac, bez którego nie wyjdzie się z domu, któremu trzeba zapewnić uwagę w każdej minucie, u którego infekcja to stres i zagrożenie szpitalem itp itd. Co tu porównywać.
7 latce mowie: rozbieraj sie i wskakuj do wanny, przy niemowleciu musze wykonac sto czynnosci. Itd.
|
To zależy od punktu widzenia.
To, że niemowlęciem trzeba się zajmować 24h/dobę jest niejako wpisane w specyfikę posiadania dziecka.
A problemy starszych dzieci są mniej lub bardziej nasilone.
Moje dziecko jako niemowlę było raczej bezproblemowe i nie chorowało prawie wcale, natomiast teraz mam naprawdę dużo, dużo stresów z powodu chorób i ich konsekwencji i nie tylko.
|
|
|