Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - "Zdrowa" henna pudrowa?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2019-10-03, 23:48   #1
Oosia
Raczkowanie

"Zdrowa" henna pudrowa?

Hej dziewczyny!
Ostatnio naczytałam się samych rewelacji na temat henny pudrowej. Ponoć o wiele "zdrowsza", trwalsza i... droższa od zwykłej henny. Służy tylko do barwienia brwi. Efektem "ubocznym" jest również zafarbowanie na ok. 2 tygodnie skóry pod włoskami.

Skuszona obietnicą długiego efektu na skórze i brwiach zakupiłam produkt pewnej firmy (wydając de facto 70zł..).

Przeraziłam się jak zaczęłam analizować skład...
1. sodium percarbonate (nadwęglan sodu): ekologiczny wybielacz, nie należy stosować zbyt często.
2. cellulose gum (guma celulozowa): zagęstnik.
3. henna - lawsonia intermix - leaf powder (lawsonia bezbronna - proszek z liści): henna.
4. citric acid (kwas cytrynowy): naturalny konserwant.
5. magnesium sulphate (siarczan magnezu): substancja łagodząca, odżywiająca.
6. p-phenylenediamine (fenylenodiamina, PPD): barwnik, utleniacz, sklasyfikowany jako potencjalny bardzo silny alergen i substancja rakotwórcza, kosmetyki z jej zawartością nie są przeznaczone do częstego stosowania.
7. silica powder (proszek z krzemionki): substancja odżywcza, poprawiająca konsystencję.
8. sodium lauryl sulphate (sól sodowa siarczanu alkoholu laurylowego): emulgator, substancja myjąca.
9. p-aminophenol (para-aminofenol): barwnik.
10. 4-chlororesorcinol (4-chlororezorcynol): barwnik, sklasyfikowany jako potencjalny alergen i substancja rakotwórcza, toksyczny, po przedostaniu się do oczu może spowodować trwałe uszkodzenie wzroku.
11. 4-amino 2-hydroxytoulene (5-amino-o-krezol): barwnik, sklasyfikowany jako potencjalny alergen i substancja rakotwórcza, toksyczny, nie należy stosować zbyt często.
12. 1-napthol (1-naftol): barwnik, toksyczny przy spożyciu lub wchłonięciu przez skórę, może powodować nowotwory piersi, pęcherza moczowego i wątroby.
13. aloe vera leaf powder (proszek z liści aloesu): substancja odżywcza.
14. jojoba oil (olejek jojoba): substancja odżywcza.

Od tejże firmy otrzymałam też informację, iż hennę można nakładać nawet co tydzień, bo nie zaszkodzi, a pomoże odżywić włoski.

Miało być zdrowo i naturalnie, a doprowadziło do ciarek na plecach...

Co o tym myślicie?