Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - śmierć taty, powinność, co robić?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2019-10-25, 20:01   #204
eibhlin87
Zakorzenienie

Dot.: śmierć taty, powinność, co robić?

Cytat:
Napisane przez K1987 Pokaż wiadomość
W pierwszej kolejności owszem, co nie znaczy, że nie miałaby żadnych zobowiązań.
Mam teraz taki przypadek w dalszej rodzinie. Bez wchodzenia w szczegóły, kobieta z trójką dzieci, jedno już nie żyje, drugie dziecko samo jest w zakładzie bo wymaga opieki ze względu na problemy psychiczne. Zostało jedno dziecko, które nie jest w stanie dopłacać co miesiąc matce 1700zł do pobytu w domu opieki (matka po wylewie, wymaga rehabilitacji itp). I panie w MOPSie powiedziały jednoznacznie, że albo matka z ośrodka zostanie zabrana, albo dziecko nr 3 pokryje koszty, albo będą je ściągać częściowo z wnuków.

Więc to, że dzieci żyją, nie są żadną gwarancją.

Oczywiście tutaj jest czysta dywagacja, bo w przypadku autorki jest ten zapis o opiece. Ale niestety prawo jest jakie jest i wnuki w stosunku do dziadków mogą mieć finansowe zobowiązania (tak samo z resztą jak zdarza się, że dziadkowie płacą na wnuki alimenty, a nie rodzic).
Tak, tak, ale mnie chodziło o przypadek autorki, gdyby babcia nie miała dożywocia a np. tylko służebność to w pierwszej kolejności to ciotki musiałyby się nią zająć, skoro są sprawne i mają warunki

tinker, ale przecież rodziców autorki chyba nikt nie zmusił do podpisania umowy o dożywocie, poza tym z tego co zrozumiałam to oni zwalili się do tego starego domu dziadkom na głowę. mogli sobie kupić mieszkanie albo kupic działkę i budować się u siebie

Edytowane przez eibhlin87
Czas edycji: 2019-10-25 o 20:04
eibhlin87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując