Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Matura i co dalej?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2019-11-04, 13:00   #10
essstee
Przyczajenie

Dot.: Matura i co dalej?

Doskonale Cię rozumiem bo sama bardzo lubiłam uczyć się dla siebie, ale kiedy w liceum wszystko zaczęło się sprowadzać do zdania jak najlepiej matury, wszystko pod klucz, schematy, klepanka, żadnej inwencji własnej, zero wychylania się poza ramy to mocno załamałam się tym stanem rzeczy i zaczęłam nawet opuszczać coraz więcej zajęć... Mam te lata już dawno za sobą i dalej gardzę systemem nauczania.
Po maturze poszłam na pedagogikę ogólną, która dała mi bardzo dużo wiedzy o człowieku i społeczeństwie. W trakcie założyłam swoją działalność graficzną, którą prowadzę do dziś Studia mimo, że ukochane zakończyłam na licencjacie żeby móc poświęcić się już w pełni swojemu nowemu zawodowi, który uwielbiam.
Czy z dzisiajszej perspektywy bym coś zmieniła? Raczej nie. Na grafikę na pewno bym nie poszła, bo w dzisiajszych czasach i dostępnie do treści w internecie to strata czasu. Z biegiem lat zainteresowały mnie też inne rzeczy i chętnie poszłabym do jakieś szkoły zawodowej na stolarstwo. Albo na Filmówkę do Łodzi. W przyszłym roku mam plan zapisania się do Szkoły Wajdy w Warszawie.

Dążę do tego, że jeśli tylko masz siłę to olewaj presję społeczną i rób to co podpowiada Ci intuicja, testuj sprawdzaj, podejmuj decyzje, zmieniaj decyzje. To nie jest tak, że człowiek raz sie na coś zdecyduje i tak ma zostać do końca życia. Rynek cały czas się zmienia, to co było na topie wczoraj, jutro może być już passe, stała jest tylko zmiana.
essstee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując