Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ekspres do kawy - ciśnieniowy czy przelewowy?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2019-11-13, 07:37   #91
martaakow
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać, cz.51

Odnośnie robienia kawy - też ostatnio stałam przed dylematem co kupić. Ekspres ciśnieniowy nie wchodził w grę, bo kawę piję tylko ja, zwykle jedną dziennie, czaaasem 2 dziennie. Piję kawy o pojemności 150-350 ml
Zastanawiałam się nad:
- ekspresem kapsułkowym - plusy: tani ekspres, szybkie przygotowanie, nie wymaga dużo uwagi z czyszczeniem i przygotowaniem kawy; minusy: wychodzą małe kawy, drogie kapsułki, niezbyt duży wybór kapsułek, nieekologiczne (każda kapsułka do kosza), wielorazowe kapsułki drogie
- ekspresem przelewowym - bałam się, że kawa może wychodzić lurowata, zwykle są za duże na moje potrzeby, tj. robią za dużo kawy na raz
- french press mnie nie przekonywał od początku, bo podobno fusy przelatują
- dripy wszelkiego rodzaju, podobał mi się clever drip, gdzie mogę kontrolować czas zaparzania, zanim zacznie mi przelatywać kawa przez filtr
- kawiarka - odniosłam wrażenie, że sporo przy niej pilnowania, brakuje mi też najmniejszego palnika, więc gotowałoby się zbyt intensywnie, elektryczne kawiarki z kolei są o wiele droższe
- aeropress - łatwe w obsłudze, można zrobić kawę od ok 80 ml do ok 350 ml, duuużo można kombinować, dostosowując pod siebie - grubość ziarem, temperaturę, czas parzenia, itp.

Wybrałam aeropress i jestem zadowolona, korzystam od ok. miesiąca.
Kawiarkę też sobie kiedyś pewnie sprawię.

Cytat:
Napisane przez damdalena Pokaż wiadomość
Czy mając zwolnienie lekarskie można wziąć udział w imprezie firmowej? To będzie po godzinach pracy, pracodawca sam namawia na wyjście, atmosfera w firmie wyluzowana. Ryzykować?
Ja bym nie poszła.
martaakow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując