2019-11-17, 12:21
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak reagujecie na wymuszanie prezentów?
Cytat:
Napisane przez waldimothi
Czy macie wśród swojej rodziny i znajomych osoby, które wymuszają prezenty dla siebie albo dla swoich dzieci?
Jest to typowe zachowanie siostry męża. Kilka przykładów
Wymyśliła, abyśmy kupili jej córce tablet na urodziny, bo mamy firmę i możemy kupić na firmę. Kupiliśmy, oczywiście nie taki jaki chciała (tańszy bo wskazała nam tablet w cenie 1500 zł)
Na komunię córki wysłała nam propozycję lustrzanki (nie dla córki ale dla siebie). Kupiliśmy złote kolczyki oraz kamerę, bo córka chciała kamerę.
Co roku forsuje wprowadzenie dawania sobie prezentów od wszystkich dla wszystkich na święta.
Wymyśliła, aby jej corce założyć konto w banku i regularnie wpłacać pieniądze na przyszłość (bo ona sama oczywiście nie jest w stanie odłożyć).
Mieszka za granicą, przylatuje kilka razy do roku i oczywiście za każdym razem wprasza sie z córką na nocowanie do nas, a nie do matki, bo u nas jej wygodnie. Oczywiście żadnego podziękowania.
Jak reagować na takie wymagania? I jak odmówić jej przenocowania?
|
Moja reakcja na takie zachowanie, za każdym razem i do skutku, to jest zaprzestanie dawania prezentów, ew. symboliczna czekolada czy paczka ciastek. Tak, w tym dzieciom. Strasznie denerwują mnie takie osoby, spotkałam się z tym i wymuszanie "na dzieci" na mnie nie działa. Powoduje efekt odwrotny do zamierzonego.
Jak reagować? Powiedzieć "nie". I przyjechać na komunię z bombonierką i kwiatami.
Jak odmówić przenocowania? "Nie będziemy cię nocować". Jak przyjedzie, nie otwierać drzwi.
Nic tak nie poprawia relacji w rodzinie jak konkret i asertywność. Wiem z doświadczenia. Takie osoby szybko się uczą, że takim zachowaniem u ciebie nic nie osiągną i o dziwo relacje stają się lepsze. Ukrywaniem pretensji o to z pewnością nigdy nie osiągniesz spokoju ani jej nie udobruchasz.
|
|
|