Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Rezygnować z pisania matury z chemii? Proszę o rady
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2019-12-02, 00:56   #8
priimrose
Raczkowanie

Dot.: Rezygnować z pisania matury z chemii? Proszę o rady

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Cytat:
Napisane przez Driadeis Pokaż wiadomość
Może zrób sobie rok przerwy? Nie musisz od razu iść na studia.
Masz sporo pomysłów na siebie, ale praktycznie każdy jest całkowicie inny - ASP, medycyna, policja, architektura... To za dużo. Naprawdę.

Możesz zrezygnować teraz z chemii i przez kolejny rok się z niej doszkalać na korkach czy kursach maturalnych.

Ja też nie od razu poszłam na studia - zrobiłam sobie rok przerwy. Douczałam się z przedmiotów potrzebnych mi do wymarzonego kierunku - ścisłego, ale po dostaniu się zrezygnowałam i poszłam na coś, co w głębi zawsze najbardziej mnie pociągało - humanistycznego. I nie żałuję, naprawdę. Żałowałabym, gdybym poszła na tamten.
Potrzebowałam tego roku, żeby przemyśleć sobie to, gdzie się widzę, pójść do pracy, pogadać z ludźmi, poczytać na spokojnie wszystko, przejrzeć fora, plany studiów.
Znam chłopaka, który zaczynał i nie kończył wielu kierunków - zaczynał na informatyce, był na kulturoznawstwie, anglistyce, filozofii, matematyce... I tak skakał, bo nie wiedział, co ze sobą zrobić. Nie mam pojęcia, co teraz studiuje i czy w ogóle to robi. Znam kilka osób, które poszły na studia humanistyczne "bo nie umiały matmy" i na ścisłe "bo to przyszłościowe". I albo teraz nienawidzą swojej pracy, albo rzucili studia.

Lepiej wybrać raz, a być chociaż w 70% pewnym, że to jest to. Zawsze można zmienić kierunek, można iść na licencjat na jednym kierunku i magistra na pokrewnym - jest dowolność. Ale przede wszystkim - wybierz jakiś cel (a najlepiej miej też coś innego w zanadrzu).

Przemyśl każdy z tych kierunków, które wymieniłaś - czy jesteś na tyle sprawna fizycznie i zdrowa i psychicznie, i fizycznie, by pójść do szkoły policyjnej? Czy jesteś gotowa ponieść niemałe koszty materiałów na zajęcia na ASP? Czy jesteś w stanie spędzać codziennie godziny nad książkami na medycynie, poświęcić na naukę wiele lat?

Przejrzyj programy studiów i to, na co dany kierunek i uczelnia stawiają nacisk. I jeśli stawiają np. na matematykę, to bądź pewna, że bez ostrej pracy nad nią nie masz szans na zdanie. Studia to nie liceum, nie można zdawać sobie przedmiotów w nieskończoność - egzamin, 1-2 poprawki, a potem warunek - czyli zapłata i powtarzanie przedmiotu. Albo całego semestru, jak uwalisz kilka przedmiotów. Wykładowca może mieć kompletnie gdzieś to, co umiesz, w czym czujesz się dobrze i to, czy był w stanie cię czegokolwiek nauczyć - masz umieć na egzamin i koniec, nikogo nie obchodzi to, jak się tego nauczyć, masz umieć i już.
Nie jest problemem dostać się na studia - problemem jest ich ukończenie.

To istnieje taka możliwość, żeby nie pisać tej matury z chemii w tym roku tylko spróbować za rok? Byłam przekonana, że muszę ją napisać w klasie maturalnej. i mogę ją za rok poprawić w przypadku gdy źle napiszę, ale nie wiedziałam, że można w ogóle spróbować po prostu za rok.
priimrose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując