Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Zapalenie okołoustne - proszę o pomoc
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2019-12-03, 18:28   #2
Cytokina
Interleukina Druga

Dot.: Zapalenie okołoustne - proszę o pomoc

Czy poza przepisywaniem coraz to kolejnych maści i suplementów miałaś wykonywaną jakąkolwiek diagnostykę?

Skoro steryd pomógł to podłożem tego jest jakiś stan zapalny, a raczej nie niedobory witamin.
Diagnostykę pod kątem alergii miałaś wykonaną, wykluczyłaś produkty które być może Cię uczulają? Ja miałam ogromny problem z powodu alergii na nikiel - uaktywniła się właśnie zajadami, zapaleniem po ponad pół roku noszenia aparatu na zębach. Wymiana łuku na tytanowy załatwiła sprawę. Do tej pory muszę uważać np na tanie sztućce z dużą domieszką niklu, które powodują pojawienie się zajadów i stanu zapalnego. Później sytuacja się powtórzyła - coraz bardziej pogarszający się stan skóry wokół ust, próbowałam różnych maści, balsamów, sztyftów, ale było coraz gorzej. Przeanalizowałam składy i winna okazała się... Parafina. Powszechnie dodawana do kosmetyków.
Zapisuj po czym Ci się pogarsza i znajdź wspólny element. Przy takim miejscowym odczynie alergicznym pomóc powinno po prostu odstawienie kosmetyków. Ale może to też być nietypowa maska alergii pokarmowej, wziewnej (np na kurz, roztocza), więc warto żebyś zastanowiła się nad pełną diagnostyką alergologiczną.

Może to też być zapalenie bakteryjne/grzybicze - warto zrobić wymaz ze zmian i posiew.
Albo objaw jakiegoś uogólnionego stanu zapalnego na przykład w chorobach autoimmunologicznych - tu powinno zacząć się od badania krwi: morfologii, ob, crp, badania moczu. Koniecznie poziom żelaza żeby wykluczyć lub potwierdzić niedobór i jeśli jest faktycznie to włączyć LEKI, a nie suplementy wątpliwej wchłanialności i skuteczności.
Cytokina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując