Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - zaburzenia wzrastania/niskorosłość
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2019-12-21, 08:41   #482
Linka25
Zakorzenienie

Dot.: zaburzenia wzrastania/niskorosłość

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Moja córka już w ciaży nie rosła także obserwuję od urodzenia. W pierwszym roku zycia mierzyłam i wazyłam obsesyjnie co miesiac
Problem niskoroslości dotyczy też dzieci urodzonych z normalna waga i wzrostem a zwolniły np ok 1roku.

Nie wiem jak wypada na siatkach, ale jesli jest ponizej 3centyla to bralabym skierowanie do endokrynologa.

Z waga zbyt wiele nie pomoge, bo mam mała wiedzę. Pasożyty? Jak wypada bmi?
Dobrze, że synek miesci się w swojej normie. Tylko jesli jest niski to mierz regularnie by nie przegapić momentu gdyby zwolnił (czego wam nie życzę).

z telefonu
Glodomorku
A czysto teoretycznie czy problem niskoroslosci może dotyczyć też dzieci w takiej sytuacji: dziecko urodzone 39 tc 52 cm i 3010 g. Od 1 m-ca życia do dziś (7,5 lat) waga 3-10 centyl, wzrost 25 centyl. Zawsze tak samo w centylach.
Rodzice: drobnej budowy, szczupłi, ja 162 cm i 53 kg, ojciec dziecka 178 cm i 75 kg.
Ojciec dziecka był całe dzieciństwo niewysoki i b. szczuply. Ja w dzieciństwie przeciętnej budowy, chociaż zawsze szczupła.
Obecnie córka 7 lat i 5 m-cy: 123 cm i 19,6 kg.
Na tle rowiesnikow dziecko jest szczupłe i niskie. W klasie jest tylko jedna dziewczynka niższa (chociaż w jej klasie dzieci są wysokie, druga rownolegla klasa jest znacznie "nizsza").

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez Linka25
Czas edycji: 2019-12-21 o 09:08
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując