2020-01-12, 10:27
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Informatycy, Programiści, ludzie pracujący w IT
Cytat:
Napisane przez dominika152
Przyznam się szczerze, że mam bardzo stereotypowe zdanie o panach z tytułu tematu. A wynika to z tego, że naprawdę to nie wiem nic o nich, bo nikt z moich znajomych nie pracuje w IT.
Ostatnio spotykałam się z pewnym facetem, inteligenty, oczytany, do tego w świetnej formie fizycznej, sportowiec, pewny siebie, wygadany ekstrawertyk. No i tak od słowa do słowa zeszliśmy na temat pracy i powiedział, że jest programistą. Szczerze mówiąc zamurowało mnie, bo mam takie jakieś głupie myślenie, ze faceci pracujący w IT to ciepłe kluchy, niezadbani brzydale z okularami, garbem i tłuszczykiem na ciele z braku ruchu i nudziarze z charakteru. Taki głupi stereotyp pojawił się w mojej głowie i nadszedł czas, żeby się go pozbyć i mieć normalny pogląd na sprawę, bo wszędzie teraz mówią o tym IT a ja nie znam nikogo z tych kręgów.
Stąd więc ten temat. Jeżeli są tutaj osoby pracujące w IT chciałabym, obyście opisali jacy są ludzie pracujący w IT. Czy te stereotypy w 2020 są prawdziwe? Czy to są zwykli ludzie czy większość ma jakieś szczególne cechy charakteru,zachowania,sty lu, dbania o siebie?
|
Pracuję w IT i sporo moich znajomych również. Ludzie z IT to zwykła grupa w której można znaleźć cały przekrój osobowości. Są ludzie dobrze ubrani i stylowi (dobre dochody często w tym pomagają), jak i zaniedbani. Są zabawni i inteligentni, ale są i buce.
Gdybym miała iść w jakieś uogólnienie, to bym poszła w poglądy polityczne/społeczne. Niestety plagą którą widzę w środowisku to przekonanie że oni sami wszystko osiągnęli i nigdy nikt im nie pomógł, więc jakakolwiek pomoc innym jest zbędna. Zazwyczaj uważają, że rozwiązaniem wszystkich problemów ludzi biednych jest "zmień pracę i weź kredyt". Ponadto nie widzą własnego uprzywilejowania i uważają, że jeśli ich stać, to wszystkich musi być stać. Ale podejrzewam, że ten problem może dotyczyć też innych branż gdzie dość łatwo się dorobić, a nie tylko IT. Po prostu w tych innych branżach nie siedzę.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
|
|
|