2020-01-31, 16:47
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2020
Cytat:
Napisane przez nulkaa3
Jest któraś z was na L4 i płaci Wam pieniądze ZUS? Miałam L4 8-21.01 i za ten okres nie dostałam jeszcze pieniędzy [emoji53] Leci już kolejne zwolnienie a pieniędzy nie widać. Kurcze, chyba będę musiała do nich zadzwonić i się dowiedzieć co jest grane. Ta instytucja mnie przeraża.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
Ja pierwsze pieniądze z ZUS otrzymałam "normalnie" - w terminie. Obecnie - do momentu wypłaty, bo otrzymam ją dopiero w lutym (wiem dokładnie kiedy będzie przelew bo mam podgląd na platformie ZUS-PUE) będę niecałe dwa miesiące bez pieniędzy (dokładnie 7 tygodni). Ale nie jest to jak się okazało wina ZUS-u.
Obecnie są stosowane w większości przypadków elektroniczne L4 ( prócz małych wyjątków) Przy pierwszym L4 pracodawca składa do ZUS-u formularz Z-3. Przy kolejnych L4 pracodawca każdorazowo powinien złożyć formularz ZAS-12. Moja księgowa tego nie zrobiła ponieważ podobno w Oddziale ZUS udzielono jej informacji, że skoro ZUS otrzymuje formularz L4 w formie elektronicznej to pracodawca jest zwolniony z dalszych formalności. Okazało się, że tak nie jest ... Nie wnikam już jak to było w moim przypadku bo nie mam na to siły. Zareagowałam niestety dopiero po ponad 30 dniach, bo tyle czasu ma ZUS na wypłatę środków pod warunkiem, że otrzyma WSZYSTKIE niezbędne dokumenty do wydania decyzji. W moim przypadku ZUS otrzymał je dopiero po mojej interwencji, więc jestem praktycznie dwa miesiące bez wypłaty. Ale skoro Ty masz L4 od od 08.01.2018 r. to biorąc pod uwagę, że nawet jeśli Twój pracodawca odebrał twoje elektroniczne zwolnienie 08.01 co jest raczej wątpliwe, bo na konto pracodawcy wpływa ono raczej dopiero następnego dnia, ale przypuśćmy, że nawet jeśli Twój pracodawca otrzymał twoje L4 08.01 i tego samego dnia złożył dokumenty w ZUS (mógł to zrobić również przez portal ZUS_PUE) to ZUS od otrzymania dokumentów ma ustawowo 30 dni na wypłatę świadczenia, więc w Twoim przypadku termin ten nie został przekroczony. Jeśli posiadasz profil zaufany bądź konto na swoje dane możesz założyć i korzystać z platformy ZUS_PUE. Tam jest "zakładka" świadczeniobiorca (uwaga - u mnie aktywowano ją dopiero po mojej interwencji) i w tej zakładce są informacje o decyzji przyznającej zasiłek i o dacie wypłaty tego zasiłku. Czas pomiędzy wydaniem decyzji a wypłatą środków w moim przypadku wynosił za pierwszym razem ok. 2 tygodni. Ale z tego co widzę to u Ciebie jeszcze ustawowy termin nie został przekroczony. Ja dzwoniłam na infolinię ZUS, ale miałam taki kod aktywujący z ZUS_PUE który potwierdzał moją tożsamość. W związku z tym udzielono mi dokładnych informacji. Jednak z uwagi na RODO, jeśli nie masz tego kodu to nie wiem czy powiedzą Ci konkretnie czy u Ciebie czegoś brakuje.
---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ----------
Cytat:
Napisane przez mancia9301
Ja jestem na l4. I zawsze mam płacone jak reszta dziewczyn i wszyscy z biedry i placone od firmy. ZUS im zwraca.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
Mancia, ale Ty masz inną sytuację. Pracujesz w dużej firmie. W zakładach, które zatrudniają poniżej 20 pracowników - środki wypłaca ZUS ( a pracodawca jest zobowiązany składać do ZUS-u odpowiednie druki). I terminy wypłat dokonywanych przez ZUS nigdy nie są i nie będą takie same jak termin otrzymywanej niegdyś wypłaty.
---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------
A jeszcze odnośnie Pampersów i kuponów opisanych przez Lusiiję. Ja byłam zapisana do tego Klubu Pampers i co za zbieg okoliczności dostałam dziś maila, że do dzisiaj tj, do 31.01.20 r. przy zakupie Pampersów (tylko określone rodzaje) jest minus 18 zł. Mając wykupiony pakiet Smart (darmowa dostawa) i ten kupon na rabat wynoszący 18,00 zł kupiłam dziś taki zestaw: Pampers Premium Care 1 Newborn + 2 Mini łącznie 146 szt. za 66,90 zł.
Edytowane przez Pat1988
Czas edycji: 2020-01-31 o 15:52
|
|
|