2020-04-02, 07:29
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ropne wypryski
Ale i tak zmiana diety to raczej zapobieganie, niekoniecznie będzie w stanie to coś cofnąć, bo w głębszych warstwach skóry już są pewne zmiany. Trzeba na nie bezpośrednio podziałać.
No te maści to właśnie adapalen. Możliwe, że jak nie były skuteczne / wystarczająco skuteczne, to trzeba przerzucić się na retinoid o szerszym zakresie działania, tretinoinę. Można porozmwiać o tym z dermatologiem. Kiedyś było tego więcej na rynku, a tak to w aptekach jest chyba tylko Acnatac...
I jeszcze bez recepty o dziwo był jeden preparat, Mediqskin, ale obecnie w aptekach internetowych jest nie do dostania. Podobno nie zniknął z rynku, ale ciężko mi powiedzieć, czy tak jest rzeczywiście. Może w jakichś aptekach stacjonarnych da się dostać albo przynajmniej poprosić o zmaówienie z hurtowni 
W zeszłym tygodniu dostałam powiadomienie o dostępności w którejś z aptek internetowych, ale jak weszłam na stronę to już znowu był niedostępny...
Trochę podobny do tretinoiny w działaniu jest retinaldehyd, Avene ma z nim krem Triacneal nakierunkowany właśnie na trądzik. Retinaldehyd ma najbliższe powinowactwo do tretinoiny z rzeczy dostępnych bez recepty.
Tetralysal to też antybiotyk. Myślałam, że może dostałeś retinoid doustny, izotretinoinę. W takim razie widać, że jeszcze nie wyczerpałeś wszystkich metod leczenia 
Ciężko dokonać zmian w strukturze skóry bez retinoidów, wielu dermatologów mówi, że nie ma leczenia trądziku bez retinoidów.
Edytowane przez d23e4c1348afa4365069847cb82dee166acf5cc3_62b641f267164
Czas edycji: 2020-04-02 o 07:31
|
|
|