2020-04-06, 21:08
|
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Jak zabezpieczyć się na gorsze czasy?
Aż sobie pozwoliłam zacytować kilka wypowiedzi - patrzcie, 3 miesiące, a jak to się zdziwić można 
Cytat:
Napisane przez Azhaar
Eee?
Jesteśmy raczej na etapie rozwoju broni atomowej, podejrzewam, że łatwo będzie zrobić dziurę wielkosci Polski w parę sekund a Ty się na miasteczka rozdrabniasz, chyba się w jakichś starych czasach zatrzymałaś  Jakie bombordowania, komu to się jeszcze bedzie opłacało jakby chciał zmiesć połowę świata?
Czego można sie obawiać?
1. Wzrostu cen i kryzysów gospodarczych - ale to raczej normalna kolej rzeczy w ekonomii, zawsze są lepsze lub gorsze okresy
2. Kryzysu klimatycznego
3. Szeroko pojętej sztucznej inteligencji i automatyzacji - ale nie takiej rozumianej w postaci ataku robotów (no to może się wydarzyć kiedyś, kiedyś, ale to bardzo odległa wizja), ale w postaci wszystkich tych technologii, które coraz bardziej automatyzują ludzką pracę, zastępując nie tylko sprzedawców czy kierowców ale także bardziej wyspecjalizowanych pracowników. Na pewno wpłynie to na charakter kwalifikacji wymaganych na rynku pracy
|
Ale TEGO to się nie spodziewałaś, nie?
Cytat:
Napisane przez Pani_Robot
Mam wrażenie, że był taki watek i skończyło się na wniosku o emigracji na południe z uwagi na temperatury, a co za tym idzie dostępność pożywienia i pokusę nie zamarznięcia.
|
Odpada, bo - patrzmy na Wlochy, Hiszpanię...
Cytat:
Napisane przez cava
Na co mi to czy tamto, jak zostanę odcięta od medycyny i dopadnie mnie głupie zepsucie zęba czy jakies inne choróbsko , a tu dentysty brak i zostaje cierpieć tylko męczarnie i żywcem gnić za życia całymi latami? 
|
To właśnie ma miejsce.
Cytat:
Napisane przez effcia82
Jak mam żyć bez współczesnych wygód to wolę umrzeć od razu.
|
Powolutku, pomalutku zabierane nam są wygody - spacer, las, spotkania z przyjaciółmi...
Cytat:
Napisane przez MiamiGlow
Osobiście nie umiem sobie wyobrazić świata za 10-20 lat, wszystko bardzo szybko się zmienia i jest wiele powodów do zmartwień. Poza tym, że ludzie szukają sposobów zabezpieczenia się na starość to muszą jeszcze wziąć pod uwagę to, że... Już szybciej okoliczności mogą być bardzo trudne.
Zapraszam do dyskusji, jeśli ktoś ma ochotę.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
Takiego zmartwienia jak obecnie mało kto się spodziewał.
Cytat:
Napisane przez cava
Podstawą obecnego zagrożenia końca takiego standardu życia jakie mamy,
sa zmiany klimatyczne.
Ocieplenie a w wyniku tego susza, brak wody pitnej i ograniczenie terenów na których da się żyć i na których jeszcze rośnie cokolwiek co przypadkiem jeszcze nie spłonęło.
To gdzie Wy chcecie mieszkać w tych lasach pełnych grzybów i roślin jadalnych 
A tam gdzie będą resztki wody pitnej, będą walczące o nią migrujące w jej poszukiwaniu tłumy uchodźców klimatycznych i jak mniemam przejęcie jej malejących zasobów przez korporacje lub niedobitki państw i odcięcie dostępu do niej, oraz jej sprzedaż za pirackie stawki.
A tłumy uchodźców klimatycznych będą gromadzone w obozach i w razie epidemi, zamieszek, prób forsowania zapór do enklaw resztek dobrobytu, eliminowane.
Tak przypuszczam, wojna atomowa to raczej wątpię, chyba ze w walce o wodę lub w celu punktowej eliminacji fali uchodźców gdzieś. 
|
No i jednak nie...
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;87506419]Jakiś buszmen z Afryki raczej niespecjalnie zagraża przeciętnemu Amerykanowi.[/QUOTE]
No, z Afryki nie, ale człowiek z Chin już owszem.
|
|
|