Ja nie wychodzę, bo sporo o tym czytałam i wiele kotów, jak zaczyna wychodzić, to później bardzo głośno i intensywnie się tego domaga, a nie zniosłabym kota wyjącego cały dzień pod drzwiami.
Podobno pomaga w tym rutyna, koty uwielbiają rutynę, więc jeśli ktoś może codziennie o określonej porze wychodzić z kotem, to on może się nauczyć czekać do tej godziny i ewentualnie wtedy się domagać wyjścia. (ale może i ciągle to robić i tak)
Fajnym sposobem jest podobno wynoszenie kota w zakrytym transporterze, żeby go trochę oszukać i żeby nie kojarzył, że wyjście za drzwi wiąże się ze spacerem. Ale ja się boję, że sam odgłos otwieranych drzwi będzie z tym kojarzył i że ta skubana bestia w końcu się zorientuje co i jak, bo wiem, że na głupiego nie trafiło i mój kot jest strasznie mądry

(ostatnio zorientował się, że żeby piórko mu nie uciekało, to musi unicestwić też kijek wędki)
Powiem tak - jeśli go wyniesiesz zakrytego w transporterze, to prawdopodobnie nie musisz z nim nigdzie jeździć i możesz "spacerować" z nim po okolicy, jeśli masz gdzie. On raczej nie skojarzy tego z mieszkaniem, nawet jeśli to będzie 100-200 m od mieszkania. Spacerować dałam w cudzysłowie, bo to nijak się ma do spacerów z psem i niewykluczone, że kot wskoczy na drzewo i przez pół godziny będzie chciał stamtąd oglądać okolicę.
Ogólnie spacery są fajne, tylko trzeba wziąć pod uwagę tę ewentualność, że kot później będzie się ich domagał.
A co do "chodzenia po ogródkach", to lepiej zbudować kotu na tym ogródku wolierę. On będzie zadowolony, a i przy okazji bezpieczny. I on, i ptaki wokół. Nigdy nie wiesz, czy sąsiad nie rozłożył np. trutki na szczury. Albo czy dzieciaki sąsiada nie uznają Twojego kota za idealne zwierzę do pogonienia czy nawet znęcania się.
Zamiast woliery można ewentualnie dać jeszcze bardzo wysokie ogrodzenie z drobnej siatki zakończone zakrzywieniem do wewnątrz. Większość kotów nie jest w stanie wtedy wyjść
https://kociasiatka.pl/wp-content/up...dla-kota-8.jpg
Ale odwrotnie może się zdarzyć - tj. że jakiś inny kot do Was wejdzie i też nie wyjdzie.