Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Nie stać mnie na mieszkanie.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2020-06-11, 19:39   #51
Shar14
Zadomowienie

Dot.: Nie stać mnie na mieszkanie.

Cytat:
Napisane przez HejkaHejka87 Pokaż wiadomość
Jak jest tu tyle osób które brały kredyty to może mi ktoś wyjaśni bo żyłam chyba w błędnym przekonaniu odnośnie kosztów kredytu

Czy koszt kredytu (łączna spłacona kwota) będzie taki sam w przypadku:
a) wzięcia kredytu na x zł na 30 lat i spłaconego w 10
b) wzięcia kredytu na x zł na 10 lat i spłaconego w 10.

Im dłuższy jest okres spłacania kredytu tym jego koszt większy, widać to w każdym internetowym kalkulatorze. Wydawało mi się że wzięcie kredytu na 30 lat od razu określa kwotę jaka wyjdzie z tego okresu i dzieli na raty, które można spłacić oczywiście wcześniej. Gdyby tak było że koszt kredytu zależy tylko od czasu spłacenia, to by nie miało żadnego znaczenia na ile się go bierze, i nikt by nie brał na mniej tylko na więcej żeby mieć furtkę... Mam nadzieję, że dobrze to wyjaśniłam

I jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi, ma może któraś z was ma kontakt z kimś kto bierze kredyt teraz w czasie koronawirusa?? Tak wiem sama się najlepiej dowiem jak pójdę ze swoim przypadkiem do doradcy
Ale koleżanka opowiadała, że na dwie osoby pracujące ze średnią pensją mieli zdolność na 400 000 zł, a teraz (stan pracy się nie zmienił i nie są w tych najbardziej zagrożonych gałęziach gospodarki) określono na 150 000 zł i w ogóle mają wątpliwość czy dadzą radę kupić mieszkanie które zaplanowali.
Potwierdzam. My też braliśmy tuż przed i ze zdolności na 400 000 chcieliśmy 300 000. Dostaliśmy 260 000, a teraz nasza opiekunka klienta mówi nam, że moglibyśmy nie dostać nawet 200 000. Z tym, że nas urządził ładnie gościu od wyceny, bo dom warty ok 420 000- wycenił na niecałe 300 000. Wycena była tak niska, że opiekunka to konsultowała jeszcze raz. Za tę kwotę nie byłoby szans w normalnych warunkach wybudować domu (płacąc zewnętrznym firmom).

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka