2020-06-15, 19:46
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Liczne wątpliwości
Cytat:
Napisane przez malva5
Pierwsze wrażenie po przeczytaniu Twojej wypowiedzi jest takie, że niestety nie jesteś jeszcze gotowa na dziecko. Ani nie przepracowałaś tego we własnej głowie, ani z mężem. Dopiero, gdy to zrobisz, będziesz wiedziała, jaką podjąć decyzję.
Strach przed macierzyństwem/rodzicielstwem jest dość naturalny. Wiele osób boi się tego, czy sobie poradzi - z dzieckiem i z tym, jak wyglądać będzie ten nowy porządek po pojawieniu się dziecka. Niemniej moim zdaniem, ktoś kto prawdziwie dojrzał do posiadania dziecka, nie ma wątpliwości. To kwestia priorytetów w określonym momencie życia, zwłaszcza że w wielu przypadkach już same starania o ciążę wiążą się z wieloma wyrzeczeniami, lekarskimi nakazami, są też moim zdaniem świetnym sprawdzianem dla jakości związku przyszłych rodziców.
Ktoś kto jest gotowy na dziecko, po prostu chce tego dziecka i żadne problemy nie wydają mu się do przejścia, a już na pewno nie prawdopodobna (zapewne choćby w części) rezygnacja z dotychczasowego komfortu życia (wysypianie się, swobodne spędzanie wolnego czasu, podróże itd.).
Nie można zjeść ciastka i mieć ciastka. W życiu praktycznie wszystko jest coś za coś. To kwestia ustalenia, co jest ważne, a co ważniejsze i najważniejsze.
|
Dziękuję Ci za ten komentarz. Zgadzam się z tym, że chyba niestety nie przepracowałam wystarczająco w swojej głowie problemów z którymi się zmagam. Tym bardziej nie zrobił tego mój mąż, co wiąże się z tym, że nie przepracowaliśmy tego tematu odpowiednio razem. Dopóki on się nie upora że swoimi obawami życiowymi (co wiąże się bezpośrednio z posiadaniem dzieci) to będzie to wpływało dalej na mnie i burzyło to co już udało mi się wypracować w swojej głowie. Na szczęście mąż jest zdecydowany na rozpoczęcie terapii.
Wiem, że musimy przede wszystkim zająć się swoją psychiką przed powiększeniem rodziny. Tym bardziej, że niczego się tak nie boję jak przekazania swoich schematów moim dzieciom...Niemniej z drugiej strony mam świadomość, że czas trochę nagli biorąc pod uwagę wysoce prawdopodobne problemy z zajściem w ciążę w moim przypadku.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|