2020-07-05, 20:45
|
|
BAN stały
|
Dot.: Dyskryminowanie studentów z chorobami psychicznymi przez pracowników akademicki
Cytat:
Napisane przez archimonde
Należę na Facebook'u do grupy dla osób chorych na depresję i podobne. Pewna ~20 letnia użytkowniczka zwierzyła mi się w rozmowie, że jest na swojej uczelni dyskryminowana przez swoje problemy psychiczne.
Wykładowca powiedział jej, że jeśli u studenta podejrzewa się chorobę psychiczną, to niezależnie od przygotowania będzie mu się stawiać dwóje, bo i tak nie będzie nadawał się do pracy. (uczelnia medyczna, pielęgniarstwo)
Dyskryminowanie pacjentów psychiatrycznych to niestety nic nowego, ale przyznam, że ta rozmowa mną wstrząsnęła. Może dlatego, że jestem w podobnym wieku i też spotykałam się z dziwnym "traktowaniem" w szkole, czy na uczelni i teraz rozmyślam, że kurcze, może to jest odpowiedź....?
Są wśród nas jacyś pracownicy akademiccy? Czy spotkaliście się z podobnymi praktykami? Jestem ciekawa Waszych komentarzy.
Czy to moralne, żeby nauczyciel nie wiedzący nic o życiu studenta decydował o jego dalszym losie i osądzał, czy się "nadaje"?
Czy taki wykładowca weźmie na siebie odpowiedzialność, jeśli w wyniku (nieuzasadnionych) problemów na uczelni pogorszy się stan studenta, albo dojdzie do tragedii?
|
być może specyfiką jest fakt, że kto kierunek medyczny, ale na mojej uczelni (technicznej) nie stosuje się takich praktyk. nie ma znaczenia w jakim stanie psychicznym jest student. dostaje ocenę adekwatną do swojej wiedzy, to ktoś inny będzie oceniał czy się nadaje do pracy.
niemniej jednak... jeśli to świeża historia i masz jakiś kontakt z tamtą dziewczyną to doradź jej aby jak najszybciej zgłosiła się z takim problemem najlepiej od razu do prodziekana ds. studenckich, albo do samorządu studenckiego, który pomoże jej dostać się do prodziekana czy kogoś od praw studenta (jeśli mają taką funkcję).
na pewno to nie jest oficjalne stanowisko uczelni i na bank nikt się pod tym oficjalnie nie podpisze.
prawdopodobnie dostanie możliwość zdawania komisyjnego, gdzie ktoś inny oceni jej wiedzę, a prowadzący, mam nadzieję, co najmniej naganę.
Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2020-07-05 o 20:47
|
|
|