Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-08-29, 12:07   #1497
Veris
Zadomowienie

Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Warto odstawić całkiem, jeśli się bierze pigułki anty, a jeśli ma się problemy z hormonami (jak ja), to tylko w określonych porach cyklu (który u mnie jest niemierzalny). Zdrowym kobietom życzę smacznego, byle nie za często. Moja mama doskonale wie, że nie zjem gulaszu z flakami, jeśli te flaki nie są sojowe.
Malla - każdy produkt jeśli się go je w za dużej ilości szkodzi. Jeśli ktoś od rana do wieczora będzie jadł tylko i wyłącznie soję to źle na tym wyjdzie. Jeśli będzie jadł od rana do wieczora mięso..też źle.

Zgadza się, że soja (jak większość roślin strączkowych) posiada substancje, które ograniczają wchłanianie niektórych składników pokarmowych. Długotrwałe i zbyt częste spożywanie potraw na bazie roślin strączkowych może przyczyniać się do blokowania przyswajania jodu, co w efekcie prowadzi do powstania wola tarczycy, ale ma też pozytywny wpływ na zdrowie człowieka:

• doskonały element profilaktyki w osteoporozie (białko sojowe)
  • łagodzi objawy menopauzy
  • doszukuje się też jej wpływu na zapobieganie nowotworom hormonalnie zależnych (wpływ izoflawonów: genisteiny i dadzeiny)
  • sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu skóry dzięki czemu opóźnia procesy jej starzenia (koenzym Q10, kwas linolenowy)
  • udowodniono również, że spożywanie nasion soi przez długi czas przez osoby z podwyższonym jego poziomem skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi
  • soja i jej produkty zalecane są też osobom z nietolerancjami pokarmowymi, takimi jak: nietolerancja laktozy i celiakia, ponieważ ona ani jej produkty nie zawierają laktozy i glutenu

Dodatkowo: jeśli dieta jest wystarczająco zbilansowana (czyt. dostarczasz swojemu organizmowi wystarczającą ilość składników - w tym również JODU). Nie popadajmy w paranoję!

This moment is your LIFE!

Veris jest offline Zgłoś do moderatora