Napisane przez Tallie32
Cześć
Mam pytanie do tych z Was, które korzystały z pomocy psychoterapeuty, online lub w tradycyjny sposób.
Pochodzę z małego miasta i nie mogłam znaleźć nikogo sensownego w okolicy, stąd też zdecydowałam się na formę terapii online. Mam kilka wątpliwości i proszę Was o poradę.
A mianowicie - czy to normalne, że psychoterapeuta nic nie notuje w trakcie spotkania? Kilkukrotnie korzystałam z usług psychologa i przy każdym spotkaniu, a szczególnie przy pierwszych, oni zawsze dużo notowali. Zastanawiam się, czy na następnym spotkaniu moja psychoterapeutka będzie w ogóle pamiętać moją historię, skoro ma wielu klientów i nie zapisała o mnie ani jednego zdania?
Druga sprawa - Pani psychoterapeutka poinformowała mnie, że istnieje możliwość bezpłatnego odmówienia spotkań pięć razy w ciągu roku. Jeśli zdarzy mi się odmówić więcej niż pięć, to będę musiała za nie zapłacić mimo wszystko. Ewentualnie możemy się jakoś dogadać i przyjmie mnie w inny dzień jeśli znajdzie na to czas. Czy to standard? To, oraz fakt narzucenia częstotliwości spotkań - raz w tygodniu, aby terapia miała sens ?
Trzecia sprawa - nie znam się na tym za bardzo, ale czytałam, że rozróżniamy nurty psychoterapii - poznawczo- behawioralna i psychoanaliza. Gdy zapytałam psychoterapeutki w jakim nurcie pracuje, jej odpowiedź zabrzmiała, jakby opracowała własny nurt (?), jakąś własną technikę, którą się posługuje w pracy z pacjentami...nie potrafię przytoczyć słów, których użyła. Czy to jest standard, że każdy posługuje się swoimi wypracowanymi metodami?
Nie zrozumcie mnie źle - nie krytykuję, jedynie pytam, bo zmagam się z dużym problemem i chciałabym wybrać kogoś, kto faktycznie mi pomoże.
Jeśli macie jakieś wskazówki, na co jeszcze zwracać uwagę, to piszcie proszę. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
|