Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Remontowalibyście wynajmowane mieszkanie?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2020-08-29, 13:03   #2
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Dot.: Remontowalibyście wynajmowane mieszkanie?

Cytat:
Napisane przez pro101 Pokaż wiadomość
Mamy mieszkanie na wynajem w mieście oddalonym o jakieś 100 km. Styl późne lata 90-te. Dramatu nie ma, ale jest to mieszkanie do remontu. Do tej pory wynajmowaliśmy je studentom, ale wprowadził sie tam teraz kuzyn z dziewczyną i zaproponowali wyremontowanie lokum.

Kuzyn chce wyremontować mieszkanie, zna się na tej robocie. Robociznę odpiszemy mu z odstępnego za mieszkanie, materiały do łazienki i drzwi kupujemy nowe.

Czy jednak remontowalibyście całe mieszkanie? Warto jest do tego mieszkania wstawiac również nowe meble kuchenne, szafy na wymiar oraz kłaść nowe plytki podłogowe? Z jednej strony to mieszkanie na wynajem i w sumie nie wiem ile oni będą tam mieszkali. A koszt remontu całego mieszkania jest o wiele wyższy niż samej łazienki. Z drugiej strony remont będzie na pewno prostszy oraz tanszy, kiedy zajmie się tym kuzyn. Nie będziemy musieli też pilnować ekipy.
Tak ja bym się zgodziła.
Może cię zaskoczę ale wynajmowane mieszkania też trzeba remontowac. Przyjdzie taki moment, że nikt ci rudery nie wynajmie, chyba że za jakieś grosze.
Będziesz mogła w takim wypadku podniesc cenę najmu jak się kuzyn wyprowadzi. I spokój na kolejne x lat.

Wiem że ludzie by chcieli wynajmować za duza kasę i nic w mieszkania nie inwestować, ale naprawdę tak się wiecznie nie da.
Coraz mniej ludzi chce mieszkać w mieszkaniu w stylu PRL, nawet studenci zrobili się wybredni. A teraz w dobie wirusa gdzie zapotrzebowanie na mieszkania spadnie, takie mieszkania mogą w ogóle nie być brane pod uwagę.

Do tego sporo oszczędzisz. Robocizna teraz to znaczy procent remontu.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując