Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Koty część XIII
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2020-10-07, 20:53   #4364
dotaa
Rozeznanie

Dot.: Koty część XIII

[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;88188975]
Kot nie powinien mieć dostępu do jedzenia non-stop, bo jest to dla niego sytuacja nienaturalna. Młode koty karmi się kilka razy dziennie. Dla starszych wystarczające są trzy posiłki dziennie. Jak ktoś pracuje/wyjeżdża to warto spróbować z miskami automatycznymi. Niektóre modele mają też wkłady chłodzące, więc nawet w lecie to jakieś rozwiązanie.

Karmy suchej nie warto dawać, bo jest mało wartościowa i powoduje u kota przyjmowanie za małej ilości płynów, co może rzutować na nerki. Poza tym często jest dla kota formą fast foodu i może się zdarzyć, że kot będzie protestował przy zdrowszej. Tak jak dziecko co wolałoby chipsy od kotlecika. Poza tym łączenie suchej i mokrej może powodować problemy żołądkowe u kotów. Zwłaszcza tych zwykle jedzą tylko mokrą. W sprawie przestawiania kota załączam grafikę z grupy edukacyjnej.[/QUOTE]

[1=5f42baaf55c99c9383de422 acc0cb88e1da365bd_65628ab a0b01a;88189067]
Z góry zaznaczam, że nie jestem specjalistką, sama się dopiero uczę Na razie obrałam taką strategię, że wydzielam na każdy dzień porcję rekomendowaną przez producenta (zawsze jest napisane na opakowaniu), a jeśli kot domaga się więcej, to dokładam.[/QUOTE]

Dziękuję dziewczyny, każda rada jest cenna.
Jeśli chodzi o schemat przestawiania jedzenia kota rozumiem to jeśli jadł on bylejakiej jakości kocie jedzie. Ale z posiadanych informacji wiem, że on dostaje zupę z obiadu, jakieś ziemniaki, czy mleko. Lecz jak on już będzie u mnie to ja nie mam zamiaru dawać mu takiego jedzenia. Stąd moje wątpliwości jak go przestawić.

"Z książkami jest tak samo jak z ludźmi: tylko niewielka część odgrywa dużą rolę, reszta gubi się w wielości"

dotaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując