|
Dot.: Co robicie na obiad? część XX.
Muszę się pochwalić, że wyszły mi klopsiki idealne. Po 200 g mięsa mielonego wołowego i z indyka, łyżka musztardy (użyłam Staropolskiej z Pudliszek), łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, po kilka łyżeczek słodkiej mielonej papryki i suszonej natki pietruszki, z 3 łyżki oleju - użyłam zalewy z pomidorów suszonych i kilka pomidorów suszonych drobno pokrojonych, 1 jajko i na oko z 3 łyżki bułki tartej. Masa się chłodziła kilka godzin. Potem uformowałam z tego klopsy. Idealna konsystencja, nie rozwalały się.
Do tego dorobiłam prosty i szybki dip koperkowy - z robienia surówki została łyżeczka posiekanego koperku, więc dodałam porządną łyżeczkę suszonego, szczyptę pieprzu i soli, z 3 łyżeczki soku z cytryny, jeden duży gęsty jogurt naturalny, 4 czubate łyżeczki dietetycznego majonezu. Dokładnie wymieszane przegryzało się pół godziny w lodówce.
__________________
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami.  Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami.
Edytowane przez Ellen_Ripley
Czas edycji: 2020-11-11 o 17:13
|