2020-11-27, 20:35
|
|
BAN stały
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 57.
Cytat:
Napisane przez amillia
To jak już jesteśmy w temacie języków to może ktoś kojarzy dobre źródła do nauki hiszpańskiego od podstaw? Póki co zaczęłam się uczyć z busuu i duolingo, aczkolwiek trochę mi przeszkadza brak dobrze wyjaśnionej gramatyki. Raczej wolałabym się skupić na hiszpańskim południowoamerykańskim, ale brakuje mi takich źródeł w internecie, ktoś kojarzy jak trudno jest się potem "przestawić" z europejskiego hiszpańskiego na amerykańskie odmiany? Wiem, że wymowa jest inna, a jak z całą resztą, czy Hiszpan się normalnie dogada w Meksyku np. na wyjeździe biznesowym?
No i z tego co czytałam w samej Ameryce Płd. tych odmian jest sporo, więc to w ogóle jeszcze osobny problem  Szczerze mówiąc chciałam się pouczyć trochę dla siebie, bo wydaje się ciekawym językiem, a trochę pod kątem rozwoju kariery w Stanach, więc pewnie meksykański hiszpański by mnie interesował, ale ciężko mi znaleźć osobne źródła nauki tej odmiany.
|
Naprawdę nie ma to az takiego znaczenia, zwłaszcza na początku. To są tak subtelne różnice między akcentami, że początkująca osoba ledwo rozróżni te poszczególne odmiany (może pomijając typowo europejskie seplenienie i argentynski hiszpański). Ja do tej pory mialam nauczycieli z Kolumbii i Gwatemali, teraz mam nauczycielkę z Wysp Kanaryjskich i to naprawdę nie robi różnicy. Zwłaszcza gramatyka i jakieś podstawowe słownictwo nie różnią się praktycznie wcale. Meksykański hiszpanski tez wcale nie jest jakiś specyficzny, chyba że chodzi o typowo lokalny slang, ale tego nikt się i tak w pierwszych x latach raczej nie uczy.
Ja na początek zawsze polecam jakis dobry kurs, czy to w grupie, czy indywidualny. Jak już się ma solidne podstawy, to łatwiej szlifować je samodzielnie w oparciu o materiały z internetu itp. Mogę polecić podcasty, kanały na yt, czytanie bbc mundo na przykład, no ale to nie dla początkujących.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
|