Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 57.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2020-11-27, 20:35   #3604
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 57.

Cytat:
Napisane przez amillia Pokaż wiadomość
To jak już jesteśmy w temacie języków to może ktoś kojarzy dobre źródła do nauki hiszpańskiego od podstaw? Póki co zaczęłam się uczyć z busuu i duolingo, aczkolwiek trochę mi przeszkadza brak dobrze wyjaśnionej gramatyki. Raczej wolałabym się skupić na hiszpańskim południowoamerykańskim, ale brakuje mi takich źródeł w internecie, ktoś kojarzy jak trudno jest się potem "przestawić" z europejskiego hiszpańskiego na amerykańskie odmiany? Wiem, że wymowa jest inna, a jak z całą resztą, czy Hiszpan się normalnie dogada w Meksyku np. na wyjeździe biznesowym?

No i z tego co czytałam w samej Ameryce Płd. tych odmian jest sporo, więc to w ogóle jeszcze osobny problem Szczerze mówiąc chciałam się pouczyć trochę dla siebie, bo wydaje się ciekawym językiem, a trochę pod kątem rozwoju kariery w Stanach, więc pewnie meksykański hiszpański by mnie interesował, ale ciężko mi znaleźć osobne źródła nauki tej odmiany.

Naprawdę nie ma to az takiego znaczenia, zwłaszcza na początku. To są tak subtelne różnice między akcentami, że początkująca osoba ledwo rozróżni te poszczególne odmiany (może pomijając typowo europejskie seplenienie i argentynski hiszpański). Ja do tej pory mialam nauczycieli z Kolumbii i Gwatemali, teraz mam nauczycielkę z Wysp Kanaryjskich i to naprawdę nie robi różnicy. Zwłaszcza gramatyka i jakieś podstawowe słownictwo nie różnią się praktycznie wcale. Meksykański hiszpanski tez wcale nie jest jakiś specyficzny, chyba że chodzi o typowo lokalny slang, ale tego nikt się i tak w pierwszych x latach raczej nie uczy.

Ja na początek zawsze polecam jakis dobry kurs, czy to w grupie, czy indywidualny. Jak już się ma solidne podstawy, to łatwiej szlifować je samodzielnie w oparciu o materiały z internetu itp. Mogę polecić podcasty, kanały na yt, czytanie bbc mundo na przykład, no ale to nie dla początkujących.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując