Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak długo zostać jeszcze za granicą
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2020-12-28, 21:42   #8
Klaudia_24
Zadomowienie

Dot.: Jak długo zostać jeszcze za granicą

Mam podobny dylemat ...z tym, że jestem już po studiach (skończonych w PL) ...i też się waham, ponieważ w Polsce mam szanse na prace z wyższej półki i w przyszłości lepszą karierę i zarobki. Za granicą mam szanse głównie na pracę fizyczną (przynajmniej na razie) i zarobki lepsze niż w kraju ale raczej nie będzie to miało żadnej przyszłości. Jedynie mogę stracić to co do tej pory osiągnęłam (ewentualnie mocno opóźnić karierę zawodową i zaczynać od nowa za granicą -od nowa zdobywać uprawnienia, doświadczenie, robić kursy itd).

Dlatego rozumiem jak ciężki to jest wybór. Szczególnie, że teraz w PL jest tak dziwnie i jeszcze ta pandemia - przemawia to za zostaniem za granicą. A z drugiej stron czas nigdy nie będzie odpowiedni a z każdym rokiem, ciężej będzie Ci podjąć decyzje o powrocie i zaczęciu studiów. Możesz też pomyśleć o tych studiach za granicą. Z tym, że za granicą nie jest tak łatwo i tanio zacząć studia jak w Polsce. Szczególnie w przypadku licencjatu często wymagają by zdawać maturę międzynarodową plus certyfikaty potwierdzające znajomość języka. O wiele łatwiej jest dostać się na magisterkę lub na doktorat.

Temu prościej byś miała jakbyś chociaż w Polsce zrobiła sobie licencjat.

Zawsze też możesz...jak czujesz, że to ten jedyny chłopak, wykorzystać ten trudny czas jaki jest teraz czyli tę pandemię i przyjechać do Polski, załatwić sobie studia i wrócić do niego. Bo bardzo możliwe jest, że większość uczelni utrzyma zdalne nauczanie na semestr letni (jak nie cały to chociaż przez połowę więc zyskasz czas by jeszcze lepiej tego faceta poznać). Tylko, z kolei tu możesz mieć problem z pogodzeniem tego z pracą (bo często profesorowie wymagają by w konkretnych godzinach być na tych zajęciach online i w przeciwieństwie do tradycyjnych zajęć bardzo dużo zadają, dodają materiałów do przeczytania itd) - więc musiał by trochę się ten chłopak wykazać...
Klaudia_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując