Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Feminatywy i inne zaimki neutralne pod względem płci - dyskusja.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2020-12-30, 09:58   #10
Hultaj
BAN stały

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 64.

Cytat:
ŻEŃSKIE
KOŃCÓWKI
TO
NIE

ZDROBNIENIA.

Jak wy napisałyście maturę z polskiego?
Normalnie, po średniej, jak każdy. A takie koncówki/formy jak psycholożka nie podobały mi się od dziecka długo przed.

Cytat:
I sama widzisz - dopatrujesz się zdrobnienia nie potrafiąc wskazać formy "wyższej". Jeśli nie można wskazać, od czego miałoby być zdrobnienie słowo "kucharka", to może nie jest to zdrobnienie?
kucharka nie jest zdrobnieniem, po prostu fajny przykład ktoś podał wyżej że kucharz kojarzy mu się z jakimś Gordonem Ramsayem a kucharka z panią ze stołówki albo na weselu w remizie. I mam podobne skojarzenia. I niczyja to wina. Nikomu nie umniejszając bo pamiętajmy że ten wątek jest z przymrużeniem oka; bo Persefonę chyba mocno nosi z tym capslockiem.

To już np. opiekunka do dzieci wyszła bardziej fortunnie, bo ''bona''. Nie żadne tam ''bonka''. I też jakoś bardziej wyszukanie niż ''niania''. Dla mnie ''nauczyciel'' zawsze brzmiał tak neutralnie, ''dostojnie'' a ''nauczycielka'' kojarzyła się z panią uczącą panienki na pensjach podstaw. Może to się zresztą wzięło stąd że jako dzieciak sporo literatury z dawnych lat ogarnełam i wiedziałam że kobiety wchodząc w jakąś profesję i niejako robiąc w niej sobie miejsce obok mężczyzn zaczynały od błahych spraw. Logiczne, nikt na dzien dobry nie powierzy dyletantowi poważnych zagadnien ale u kobiet zakazy czy odmowy brały się z traktowania je jako te gorsze. I zresztą na początku praca kobiet na równi była traktowana raczej jako fanaberia, i tak najważniejszą karierą było małżeństwo.
A powielać form w stylu filolozka bo któraś tak chce nie zamierzam bo nie chciałabym aby w ramach przyzwolenia społecznego w takich formach się do mnie zwracano.

Cytat:
Wczorajsza Wyborcza pisała o cyt.: ozdrowieńczyni (kobiecie, która przechorowała Covida).
no i lepsze niż ozdrowieńka
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując