2021-01-06, 21:42
|
|
Śnięta Mucha
|
Dot.: Pies w kojcu czy w domu
Cytat:
Napisane przez Shar14
Cześć,
Zwracam się do Was z prośbą o porady. Mam psa, 6-miesięcznego szczeniaka mieszańca (coś z owczarkiem niemieckim chyba). Adoptowany ze schroniska, po ciężkich przejściach z biciem przez poprzednich właścicieli. Bardzo lgnie do ludzi, jest dość chudy (robię, co mogę, żeby przybrał, badamy się też pod kątem pasożytów). Problem jest taki, że mój facet chce, żeby pies zamieszkał w budzie w kojcu na podwórku. Jego argumenty to bo pies jest duży i powinien pilnować podwórka, bo kto widział psa na wsi w domu. I że to nie jest pies do domu. Mamy ogrzewanie podłogowe, ale jest już zmniejszone.
Wg mnie będzie to dla niego duża krzywda, bo boi się, że go zostawimy cały czas, chodzi za nami krok w krok. Nie chcę też, żeby spał na mrozie. Zaczynam przyzwyczajenia do klatki kennelowej, ale to trzeba powoli, w tempie psa. Pies oczywiście wychodzi na spacery 6 razy dziennie, w tym dwa po minimum pół godziny. Boję się też, że jak pies pójdzie do kojca to już tylko ja będę z nim wychodzić, bo przecież pies biega po podwórku/sporym kojcu.
Jak Wy to widzicie? Macie jakieś argumenty za domem, a jakieś za podwórkiem?
Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka
|
Owczarek niemiecki MUSI pracować i MUSI być przy człowieku. Zwierzeta jak i ludzie są stadne, a Wy jesteście jego stadem.
I co mu robią te biedne koty? 
Chyba zmieniłabym w tej sytuacji faceta, jeśli ma takie skostniałe podejście. Powiedz mu, że od pilnowania to może sobie wynająć firmę Albo założyć kamery.
Do tego chce zamknąć w kojcu szczeniaka... Ciekawe czy dziecko też by zamknął. Strasznie Ci współczuję.
Rozmowa ze specjalistą może mu coś zaświeci.
No i zapytaj czy facet by chciał siedzieć upał czy mróz sam zamknięty na małej powierzchni. Możecie mu zorganizować drugie posłanie na tarasie. Jako szczeniak na pewno nie będzie tam chciał przebywać sam, ale jako dorosły pies może w letnie dni o optymalnej temperaturze sam woleć pospać na materacu na dworze. I zamontowac klapkę z wejściem do domu, bo zwierzak ma być tam z wolnej woli, a nie przymusu.
Możesz też poszukać stron z informacją o rasie. Owczary bardzo potrzebują człowieka. To ten typ, co będzie chciał spać obok waszego łóżka, a jak będziesz na kanapie oglądać tv, to zaśnie 50cm od kanapy na kapciach. Jeśli oczywiście oduczysz spania na łózku.
Nie musisz przepisywać umowy ze schroniskiem, wystarczy dokument zrzeczenia się przez niego psa na rzecz Ciebie. Tylko zrób to zanim mu powiesz "Nara", bo może zacznie robić na złość, a szkoda zwierzaka.
Wyzwanie Filmowe 5 / 100
100 książek w 2023 92 / 55
|
|
|