Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 65.
Cytat:
Napisane przez kasztanka3
Pozwole sobie odejsc na moment od tematu lekarzy i studentow.
Nadrobilam ostatnie posty w watku o aborcji i niesamowicie mnie dziwi, wrecz szokuje argument, ze wcale nie trzeba robic aborcji, jesli sie dziecka nie chce miec, przeciez zawsze mozna urodzic i oddac, bo tyyyle niemogacych miec dzieci par marzy o noworodku. No bo przeciez 9 miesiecy ciazy, porod i wrocenie potem do formy to taki pikus jak kichniecie przeciez, sama przyjemnosc  Jesli mlode kobiety wyznaja takie poglady, to obawiam sie, ze Polska nigdy nie bedzie normalnym krajem i z czasem bedzie tylko gorzej.
|
Otóż to. Nie mówiąc o stratach emocjonalnych, psychicznych.
Mnie szokuje jeszcze to, że dla tych ludzi, tak twardo broniących "dzieciaczków", tak proste jest ich porzucenie, czy to zdrowych czy chorych. Przecież często gęsto jest to zwichnięcie życia takiemu dziecku (mam w rodzinie adoptowaną kuzynkę, mimo że moja ciocia i wujek kochali ją normalną zdrową rodzicielską miłością i tak zderzyła się z problemem szukania korzeni i niezrozumieniem dlaczego została porzucona). Lepiej porzucić dziecko, chore dziecko, która ma mniejszą szansę na dom, niż usunąć płód we wczesnym stadium. No nigdy tego nie pojmę.
Cytat:
Napisane przez kaledonia
To nie jest normalne, że ktoś się boi występować przed ludźmi w ubraniu
Mowa była o porodach i pokazywaniu krocza, nie o ubranym człowieku.
|
Psychologowie twierdzą, że całkiem normalne.
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88472858]Zgadzam się z Tobą. Empatia i podejście to jest bardzo słaba strona polskich lekarzy - o czym mówią nawet osoby ze środowiska. (...)[/QUOTE]
Widać nawet w tym wątku.
Cytat:
Napisane przez Talullah
Dokładnie. A chamstwo może nas spotkać wszędzie.
Co do psychologii na studiach medycznych to ja tych zajęć w ogóle nie pamiętam. Szczerze mówiąc to nie wiem czy w ogóle były. Nawet jak były to pewnie kilka godzin na 6 lat, odbebnione.
Uważam że powinno być szkolenie psychologiczne, podejście do pacjenta, jak rozmawiać o chorobach nieuleczalnych, stanach terminalnych, jak informować rodzinę o śmierci.
Ale również obrona wlasna - co zrobić z agresywnym, grożącym pacjentem, jak z nim rozmawiać zanim dotrze policja itd.
Jak rozmawiać z kimś kto nas obraża.
O tym się na studiach nie mowi.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
Szkoda. Może łatwiej byłoby wtedy o wzajemne zrozumienie. Ja na historii miałam psychologię. Uważam, że na wszystkich kierunkach powinny być w pewnym momencie ćwiczenia z psychologii. Nie po to, żeby zakuwać różne teorie "ojców psychologii" tylko żeby tak po ludzku nauczyć się spoglądania na jeden problem z dwóch stron.
Cytat:
Napisane przez Talullah
Zdarzyło mi się kiedyś że już byłam na bloku, narządy wewnętrzne już pobierane, ja z narzędziem w dłoni i wpada pielęgniarka że rodzina jednak zmieniła w ostatnim momencie zdanie, cytuje - wszystko oprócz oczu. Wcześniej się oczywiście zgodzili, rozmyślili w ostatnim momencie.
Raz mi się to zdarzyło a naprawdę sporo pobierałam. 3 pobrania będę pamiętać do konca życia bo psychicznie było mi ciężko.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
A czemu z oczami jest taki problem? Pytam z ciekawości, bo niedawno moja rodzina była w takiej sytuacji, zgoda została wyrażona i mnie jest jakoś dobrze z tą myślą.
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Edytowane przez Paprotka_
Czas edycji: 2021-01-29 o 20:58
|