Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 65.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2021-02-10, 21:18   #2504
Pani_Mada
BAN stały

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 65.

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88502444]Czy ktoś mi wyjaśni o co chodzi z tym protestem? Bo już się pogubiłam. To znaczy wiem, że chodzi o jakiś nowy podatek. Od reklam chyba, tak?
No i o co wielki szum?
To znaczy ja kumam, kolejny podatek xD
Ale, no ludzie są wkurzeni, bo płacą abonament np. netii czy innemu upc za pakiet kanałów. Nie dość, że płacą, to jeszcze oglądają bloki reklamowe, których jest więcej niż samego programu. To te firmy typu upc, netia itp. nie płacą czegoś tym stacjom z tego abonamentu, co płaci klient?

Piszę tutaj, bo mnie dziwi trochę cała ta sytuacja, a nie chcę zawalać wszystkowątku, bo podejrzewam, że się rozwinie dłuższa dyskusja.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

myślę, że post na portalu donald.pl podsumowuje to całkiem nieźle.
https://www.facebook.com/serwisdonal...5066950578522/

"Kochani, trwa wiadomy protest i pewna dezorientacja. Co tu się wydarzyło:

1. Rząd chciał, żeby giganci cyfrowi zaczęli coś płacić, bo zarabiają w Polsce, a nie dzielą się. Wiecie, taki Google i Facebook.
2. Ale okazało się, że rządowi nie wolno, zmiękli i odpuścili. A kasa pusta.
3. Postanowili więc dobrać się i do nich, i przy okazji do większych mediów, których i tak nie lubią.
4. Wywołało to duży protest, który już jest grzany przez TVP jako "uuu, nie chcą się dorzucić do ochrony zdrowia", jakby sami nie przytulili 2 miliardów na starcie.
5. Do protestów przyłączyły się nawet tytuły z Polska Press, które niedawno zostały przejęte przez Orlen. Czyli ktoś świadomie naraził się na stratę pracy, co pewnie się wydarzy.

Co się nie stało:

1. Tu nie chodzi tylko o pieniądze, bo łatwiej byłoby od razu przerzucić to na reklamodawców. W sumie nie byłoby źle, gdyby takie Media Expert puszczając po raz tysięczny swoją reklamę tego samego dnia musiały za to więcej płacić. Tu chodzi o pieniądze, ale bardziej o pokaz siły.
2. To nie tak, że te media od razu padną. Będą ciąć koszty na dole, wytną do reszty młodych dziennikarzy. Duże nazwiska zostaną, bo są duże.
3. Koszty nie zostaną "przerzucone na klientów" czyli was, bo reklam jest już pod korek i więcej się nie da. Taki Polsat nie może dawać 40 minut reklam na godzinę. Nie można też wymusić od reklamodawcy, żeby zapłacił więcej.
Za to zwiększa się pokusa, żeby zrobić nieoznaczone teksty sponsorowane.
4. Nie poprawi się jakość mediów. Przeciwnie, będzie więcej łatwych tematów: tępa rozrywka, tępa nawalanka polityczna.
5. Wszystko to będzie robione przez coraz bardziej przepracowanych media workerów, którzy będą coraz bardziej rozumieć, że nie warto się starać. Więcej literówek, więcej nadgodzin, kończenia artykułu w pociągu do domu."
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora