Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ktoś się zwierza a wy: słuchacie czy doradzacie?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2021-03-17, 10:04   #1
rurq
Rozeznanie

Ktoś się zwierza a wy: słuchacie czy doradzacie?

Zapraszam do luźnej dyskusji z okazji Małego Piątku

Czy jak ktoś wam się zwierza lub nawet luźno opowiada o jakiejś sytuacji/relacji w swoim życiu to:

a) wysłuchujecie go bez oceniania i radzenia dopóki sam nie zapyta o radę,
b) wychodzicie z założenia, że jeśli coś wam mówi to dlatego, że chce usłyszeć waszą opinię na ten temat/jeśli was w coś wtajemniczył to macie prawo powiedzieć co sądzicie o danej sytuacji?

Osobiście jestem team A, a większość koleżanek mam z teamu B. Czasem prowadzi to do sytuacji, gdzie np. chętnie opowiedziałabym im o czymś dla mnie ważnym, ale chciałabym być tylko wysłuchana, bez oceny sytuacji (domyślam się jaka będzie i się z nią nie zgadzam). Z drugiej strony team B uważa to za cenzurę i "nie będę milczeć jeśli uważam, że robisz coś, co ci docelowo sprawi przykrość". To są jednak rzadkie dylematy, poza którymi dogadujemy się super więc wątek broń borze nie ma na celu układania mi relacji czy wytykania kto ma rację

Chciałam tylko podzielić się swoją perspektywą i zrozumieć drugą stronę. jestem też ogromnie bardzo ciekawa: jak Wy macie?
rurq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując