Przyczajenie
|
Remont mieszania
Mam do Was pytanie- może ktoś się orientuje w cenach Chciałbym w mieszaniu 47m2(mała kuchnia, około 5-7m2, mała lazienka połączona z ubikacja, największy salon, malutki pokój oraz pokój większy(około 7-9m2). Nie zależy mi na meblach wysokiej jakości, wystarcza takie żeby nie musieć robić podobnego remontu za 5-10 lat, aktualnie trzyma sie około 15 lat 😄
Remont chciałbym zacząć od pokojów.
1) salon: podłogi są drewniane, wiec bardziej zależy mi na odnowieniu niż wymianie. Nie jestem pewien czy trzeba w salonie robić jakieś skompilowane instalacje elektryczne, na tym się nie znam- ściany pomaluje oraz wyrówna osoba znajoma, wiec koszty odchodzą. Kolejnym kosztem jest wymiana żyrandola, kanapa, najlepiej rozkładana, ława, 2 fotele oraz jakiś rodzaj meblościanki żeby zagospodarować przestrzeń przy scianie.
2) maly pokój: tutaj podobnie, ściany robione przez znajomego, naprawy wymaga gniazdko, które odchodzi od ściany, podłogi maja ubytki w drewnie ale docelowo renowacja- nie wymiana, wymiana żyrandola, łóżko- najlepiej rozsuwane lub 2 osobowe, szafka na ubrania, jakiś zestaw szafeczek, ktore idą do góry a nie wszerz i o ile sie coś wciśnie jeszcze to jakieś małe biureczko
3) średni pokój: ściany(tutaj są w gorszym stanie, ale załóżmy ze znajomy tez zrobi), żyrandol, naprawa gniazdek, odnowienie drewnianych podlog, jakaś mała biblioteczka na książki, kanapa 2 osobowa, szafka RTV, szafka na ubrania oraz jakieś 2-3 drobniejsze komody/szafki na jakieś bluzki itp.
Zasadniczo tutaj może się skończyć, w zależności od przybliżonych kosztow, jeśli nie będą duże to-
1) kuchnia- tutaj zdemontowanie starych mebli, skuwanie płytek ze scian/podlog, wiem ze tutaj juz wypada sprawdzić instalacje elektryczna. I od nowa, cala kuchnia w płytkach, zestaw mebli(kuchnia nie jest duża, aktualnie są 4 szafki na dole, 5 wiszących), kuchenka gazowa, zlewozmywak oraz jakaś lodoweczka.
2)łazienka- również mała, tutaj opcjonalnie do zrobienia- zerwanie płytek, polozenie nowych, wymiana wanny, wymiana sedesu.
3) przedpokoj- najmniej istotne, zerwanie tynku japońskiego, położenie jakiejś farby, szafeczka na buty.
|