Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - 35 lat i pierwsze dziecko :)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2021-04-11, 07:41   #66
magdamarysia84
Raczkowanie

Dot.: 35 lat i pierwsze dziecko :)

Cytat:
Napisane przez bonnie_j Pokaż wiadomość
Ja rodziłam w państwowym, bo jeśli coś się stanie z maluchem to z prywatnego odsyłają do takiego który ma neonatologie i jesteś rozdzielona z dzieckiem. Znieczulenie miałam. I to jest fajne, bo masz czas żeby odpocząć zanim zacznie się akcja poporodowa, która jest już bez znieczulenia. Obawy o to czy dziecko jest zdrowe jest w każdym wieku. Życie z małym dzieckiem tak właśnie wygląda. 10 miesięcy to też mało i dziecko nie umie się sobą zająć. Nie znam ani jednego malucha w tym wieku które nie wymaga 100% uwagi.
Macierzyństwo po 30stce wcale nie jest złe ani bardziej wymagające. Przynajmniej masz już ułożone życie, wiesz czego chcesz i co możesz. O ile nie ma problemów z zajściem to dobra opcja. Każdy jest też gotowy w innym wieku. A ja np wiem że w wieku 25 lat nie byłam gotowa.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Wiem o tym, że jak coś nie tak, to odsyłają do państwowego. Tak sobie tylko gdybam, a decyzję podejmę jak będę w ciąży. Może warto zainwestować we "własną" położną, albo dać łapówkę anestezjologowi (trochę żart, nigdy nie dałam nikomu żadnej łapówki).
Moich obaw o zdrowie dziecka nie wiążę z wiekiem. To raczej moje lęki i wiem, że wiele kobiet je ma.
Odnośnie zajmowania się dzieckiem, to np. moja mama mówi, że i ja i mój brat w tym wieku potrafiliśmy posiedzieć chwilę "samotnie" w łóżeczku. Mama wrzucała nam różne przedmioty (oczywiście bezpieczne) i chwilę miała dla siebie, oczywiście miała na nas oko i nie trwało to cały czas. Twierdzi, że byliśmy spokojnymi dziećmi.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
magdamarysia84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując